Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.05.2007

Un grup de europarlamentari şi-a exprimat speranţa că alegerile din 3 iunie din Moldova vor fi libere şi corecte

Un grup de europarlamentari şi-a exprimat speranţa că alegerile din 3 iunie din Moldova vor fi libere şi corecte

O delegaţie a Parlamentului European s-a declarat, joi, îngrijorată de modul în care se desfăşoară campania electorală în Republica Moldova în vederea alegerilor locale generale din 3 iunie. Totodată, membrii delegaţiei şi-au exprimat speranţa că scrutinul va fi liber şi corect.

Conducătorul delegaţiei, preşedintele Comitetului Parlamentar de Cooperare UE-Republica Moldova, Marianne Mikko, a declarat într-o conferinţă de presă că, potrivit rapoartelor observatorilor, partidul de guvernământ este avantajat la posturile naţionale de televiziune şi radio, iar aproape jumătate din ştirile difuzate la aceste posturi sunt consacrate acestei formaţiuni.

Marianne Mikko, europarlamentar din Estonia, sa arătat nedumerită faţă de declaraţia Partidului Comuniştilor prin care refuză să participe la dezbaterile electorale în mass-media. „Este de neinţeles de ce candidatul comunist a refuzat să participe la dezbaterile publice. I-am spus lui Victor Stepaniuc în cadrul întâlnirii de azi că dacă în ţările noastre s-ar întâmpla aşa ceva, ar însemna un suicid al partidului. Sperăm ca alegerile vor fi libere şi corecte chiar dacă un reprezentant al unui ONG a menţionat azi că lucrurile nu merg în direcţia cea bună”, a declarat Mikko.

De asemenea, ea s-a arătat contrariată de participarea preşedintelui Vladimir Voronin şi a preşedintelui Parlamentului Marian Lupu la festivitatea de lansare a candidatului comunist Veaceslav Iordan la funcţia de primar de Chişinău, spunând că acesta este un lucru condamnabilDelegaţia s-a arătat îngrijorată de ponderea reprezentanţilor PCRM în cadrul birourilor electorale de circumscripţie. Europarlamentarii au recomandat adoptarea unei Legi cu privire la finanţarea partidelor, elaborarea unei alte metode de formare a Comisiei Electorale Centrale şi unele modificări ale Codului Electoral.Cei trei membri ai delegaţiei, Marianne Mikko (Grupul Socialiştilor în Parlamentul European, Estonia), Maria Petre (Partidul Popular European, România) şi Jelko Kacin (Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa din Slovenia) au fost la Bălţi, Cahul şi Comrat, pentru a studia situaţia din teritoriu. Marianne Mikko a declarat că delegaţia a avut întâlniri cu înalţi oficiali moldoveni, ambasadori ai statelor membre, cu şeful delegatiei CE, misiunea ODIHR/OSCE, reprezentanţi ai unor ONG-uri, cât şi oameni simpli.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus