Trimite e-mail | Printeaza
31.05.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la lucrările celei de-a 28-a şedinţe, jubiliare a Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente. 

În calitate de oaspete de onoare al înaltului for, Preşedintele a rostit un discurs, în care şi-a exprimat convingerea că jubileul de 15 ani va constitui un prilej pentru evaluarea şi realizarea odată în plus a avantajelor obiective şi a potenţialului nevalorificat în deplina măsură ale colaborării multilaterale politice, umanitare şi economice a statelor membre ale CSI.

În cadrul şedinţei AI CSI, preşedintele Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Serghei Mironov, l-a decorat pe Vladimir Voronin cu  „Ordinul Comunităţii”. Cea mai înaltă distincţie a Comunităţii Statelor Independente i-a fost conferită şefului statului pentru participare activă la procesele desfăşurate în cadrul Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente şi contribuţie deosebită la consolidarea prieteniei între popoarele statelor CSI. 

În contextul lucrărilor şedinţei plenare jubiliare a Adunării Interparlamentare a CSI, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, şi cu preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Jean Lemierre.

În cursul dialogului şefului statului cu Rene van der Linden,  au fost examinate diverse aspecte privind perspectiva dezvoltării relaţiilor dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei. Şeful statului a subliniat importanţa atribuită de autorităţile moldoveneşti aprofundării cooperării Republicii Moldova cu forul de la Strasbourg, inclusiv din perspectiva realizării opţiunii strategice de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană.

În această ordine de idei, au fost abordate problemele legate de negocierile purtate de autorităţile moldoveneşti cu UE  pe marginea  Acordului de facilitare a regimului de vize şi a înţelegerii cu privire la acordarea ţării noastre a preferinţelor comerciale autonome. În context, Rene van der Linden a dat asigurări că va susţine autorităţile moldovene în dialogul cu UE în soluţionarea problemelor enunţate.

Discuţia a vizat şi tematica transnistreană, Vladimir Voronin reconfirmînd interesul Republicii Moldova în reluarea neîntîrziată a negocierilor privind reglementarea conflictului în formatul „5+2”.

Perspectivele dezvoltării infrastructurii de transport şi implementării tehnologiilor moderne de conservare a energiei în Republica Moldova au constituit subiectele principale ale întrevederii şefului statului cu preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Jean Lemierre.

Oficialul BERD a menţionat importanţa realizării acţiunilor necesare în vederea asigurării ţării noastre cu resurse energetice proprii şi reducerii consumului de energie pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Jean Lemierre a menţionat că BERD are un program special în domeniul conservării energiei şi că Republica Moldova ar putea beneficia de asistenţă financiară în cadrul acestuia.

În contextul dezvoltării infrastructurii de transport în Republica Moldova, demnitarul european a menţionat că în iunie curent urmează a fi luată decizia finală privind acordarea Moldovei de către  Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii a unor împrumuturi a cîte 30 mln euro, în scopul reconstrucţiei şi reabilitării drumurilor.

În cursul întrevederii au fost, de asemenea, discutate chestiuni legate de dezvoltarea sectorului bancar în Republica Moldova.

Vladimir Voronin a apreciat înalt relaţiile de colaborare existente între Republica Moldova şi BERD, subliniind interesul părţii moldoveneşti pentru intensificarea şi aprofundarea colaborării ţării noastre cu această prestigioasă instituţie financiară.

Preşedintele l-a invitat pe Jean Lemierre să efectueze o vizită în Republica Moldova, care a fost acceptată de preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În seara zilei de astăzi şeful statului va reveni la Chişinău.

2007-05-31

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus