Trimite e-mail | Printeaza
Social
30.05.2007

Moldova ocupă locul 72 din 121 în clasamentul mondial al păcii şi sustenabilităţii

Moldova ocupă locul 72 din 121 în clasamentul mondial al păcii şi sustenabilităţii

Primul clasament al ţărilor din lume privind pacea şi capacitatea de menţinere a păcii a fost lansat miercuri de Economist Intelligence Unit. Indicele global al păcii reprezintă rezultatul sudiului a 121 de ţări din lume de la Alger până la Zimbabwe şi este lansat cu o săptămână înaintea summit-uli şefilor de state G8, care va avea loc în Germania.  

Economist Intelligence Unit a măsurat nivelul păci în fiecare dintre cele 121 de ţări cu ajutorul unui set de 24 de cindicatori ce includ: accesul liber la armamentul cu efect minor de distrugere (arme, explozibil), cheltuielile pentru industria militară, nivelul corupţiei, criminalităţii şi al respectului drepturilor omului. 

Pe primele 20 locuri se află preponderent ţările democratice din Europa Centrală şi de Vest.  Astfel, cea mai liniştită ţară este Norvegia, urmată de Noua Zelandă, Danemarca, Irlanda, Japonia, Finlanda. Suedia, Portugalia, Austria, Belgia. Statel Unite se află pe locul 96, România se situează pe locul 26, Ucraina – 80, iar Rusia ocupă locul 118. Pe uUltimul a fost plasat Irakul.    Informaţii suplimentare privind Indicele global al păcii puteţi afla aici

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus