Trimite e-mail | Printeaza
29.05.2007

Serviciul de Presă şi Imagine al Parlamentului Republicii Moldova

Comunicat de presă

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Juozas OLEKAS, Ministru al Apărării Naţionale al Republicii Lituania, care se află într-o vizită oficială în ţara noastră. 

Marian LUPU a apreciat înalt caracterul de parteneriat stabilit între Republica Moldova şi Republica Lituania în multiple sfere de interes comun. Spicherul a adresat mulţumiri autorităţilor lituaniene pentru atribuirea unui caracter prioritar relaţiilor cu Republica Moldova şi pentru susţinerea demersurilor de integrare europeană ale ţării noastre. 

Marian LUPU a remarcat dialogul interparlamentar dinamic stabilit între Legislativele moldovean şi lituanian, reiterând în context invitaţia adresată omologului său lituanian Viktoras MUNTIANAS de a efectua pe parcursului sesiunii curente o vizită oficială în ţara noastră. 

Totodată, spicherul a relevat poziţia neschimbată a autorităţilor Republicii Moldova privind menţinerea statutului de neutralitate, condiţie importantă în procesul de reintegrare teritorială a ţării noastre. Marian LUPU s-a pronunţat, de asemenea, pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de către Federaţia Rusă la summit-ul OSCE de la Istanbul în 1999 şi a pledat pentru înlocuirea actualului mecanism de menţinere a păcii cu o misiune internaţională de observatori civili. 

„Problema transnistreană reprezintă o problemă de securitate regională, de aceea o soluţie viabilă şi durabilă urmează a fi identificată doar în cadrul formatului de negocieri 5+2”, a mai subliniat spicherul. 

La rândul său, oficialul lituanian a exprimat disponibilitatea părţii lituaniene de a împărtăşi experienţa Lituaniei în reformarea sectorului de securitate şi apărare.

De asemenea, Juozas OLEKAS a reiterat susţinere integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi aspiraţiilor de integrare europeană ale ţării noastre.   

29 mai 2007  

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus