Trimite e-mail | Printeaza
29.05.2007

Centrul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei

CONSTITUENŢA FONDULUI MONETAR INTERNAŢIONAL ŞI A BĂNCII MONDIALE VA FI CONVOCATĂ LA CHIŞINĂU

În perioada 9-10 iunie 2007 la Chişinău va avea loc şedinţa anuală a Constituenţei Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.

Tematica ce urmează să fie abordată în cadrul forumului cuprinde un şir de aspecte ale dezvoltării economice cu un caracter determinant pe ansamblul economiei mondiale. Acestea vizează rolul guvernului în accesul la serviciile financiare, riscurile de ordin fiscal în cooperarea dintre sectorul public şi cel privat, provocările politicii monetare în cadrul unor fluxuri în creştere de capital, problemele structurale şi preocupările de ordin social în implementarea reformelor ş.a.

Constituenţele Fondului Monetar şi ale Băncii Mondiale reunesc ţările care au un reprezentant comun în Consiliul Executiv al FMI şi BM. Astfel, Constituenţa Olandei, care va fi convocată în şedinţa sa anuală la Chişinău,  are 13 membri – Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România şi Ucraina, Olanda fiind cea care promovează interesele întregului grup. Ponderea votului Constituenţei Olandei (circa 5% în cadrul FMI şi între 3.5 şi 5.5 % în cadrul instituţiilor Băncii Mondiale) este comparabilă cu cea a Marii Britanii şi a Franţei, care, fiecare în parte, la fel ca şi SUA, Japonia, Germania, China, Rusia şi Arabia Saudită, are reprezentantul său în Consiliul Executiv al FMI şi BM.

Convocarea anuală a constituenţelor este premergătoare şedinţelor respective ale FMI şi BM, care se organizează în scopul abordării principalelor aspecte ale politicilor acestor instituţii. Reprezentanţii Constituenţei Olandei se întrunesc în modul respectiv, în baza unui principiu de rotaţie, responsabilitatea de organizator în acest an revenindu-i Republicii Moldova. Faptul în cauză  semnifică pentru ţara noastră extinderea posibilităţii de aderare la practicile economice acceptate pe plan internaţional şi de recunoaştere a ei drept o economie în tranziţie cu perspective de dezvoltare. 

 Republica Moldova a devenit membră a FMI şi a Băncii Mondiale în anul 1992.      Centrul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus