Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.05.2007

Igor Smirnov ar putea sa demisioneze în septembrie 2007

Liderul republicii separatiste Transnistria, Igor Smirnov ar putea sa demisioneze anticipat, în septembrie 2007, potrivit presei ruse, care citeaza surse din conducerea partidului "Edinaia Rossia", aflat la guvernare în Rusia.Sursele prognozează că alegerile prezidenţiale anticipate vor avea loc îin Transnistria în decembrie 2007, iar partidul îl va susţine pe preşedintele parlamentului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, considerat de mai mult timp cel mai probabil lider al regiunii.Reprezentanţi ai "Edinaia Rossia" susţin că Smirnov a contribuit mult la constituirea instituţiilor publice din Transnistriai şi are merite mari în faţa Rusiei, dar s-a transformat demult într-o "frână în reglementarea transnistreană".

În decembrie 2006, a fost reales preşedinte, pentru următorii 5 ani. Şevciuk, liderul partidului "Obnovlenie", care deţine majoritatea mandatelor in parlamentul de la Tiraspol, s-a întâlnit, recent, la Moscova, cu preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Grîzlov (liderul "Edinaia Rossia") cu care s-a înţeles să semneze un acord de colaborare între cele două partide.

Presa rusă a relatat recent despre indiferenţa cu care ar fi fost primit Smirnov la Moscova de oficialii ruşi, cu ocazia “Zielelor Transnistriei”, marcate în capitala rusă. Primarul Moscovei a anulat în ultima clipă întâlnirea cu liderul separatist. 

Şevciuc a declarat pentru agenţia "Regnum" că rolul intern al paralamentului trebuie modificat pentru a rezolva problemele urgente ale Transnistriei. El este absolvent al Academiei de Comerţ Exterior din Rusia şi al Academiei Ministerului de Externe din Ucraina.

Potrivit agenţiei RBC Daily, negocierile secrete bilaterale dintre Chişinău şi Tiraspol şi zvonurile părute în urma  acestora despre demisionarea lui Smirnov denotă faptul că MAE rus intenţionează să soluţioneze în mod rapid problema transnistreană. Crearea în situaţia dată a unui stat comun este posibilă numai în cazul în care Moscova va fi de avord să-şi evacueze militarii din Transnistria şi, respectiv, să piardă pârghiile reale de influenţă în regiune. 

Totodată, publicaţia "EuObserver" a dezvăluit că o înţelegere între preşedinţii Putin şi Voronin ar putea fi semnată la 10 iunie curent. Despre acordul secret dintre Moldova şi Rusia a anunţat  prima dată analistul Vladimir Socor, stabilit în SUA. Potrivit acordului, Chişnăul ar urma să recunoasca guvernul separatist de la Tiraspol, să organizeze alegeri şi să acorde 20 % dintre mandatele parlamentare politicienilor de la Tiraspol, precum şi funcţia de ministru adjunct în fiecare minister de la Chişinău.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus