Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.05.2007

Voronin şi Putin ar putea semna la 10 iunie un acord bilateral privind problema transnistreană, potrivit publicaţiei Euobserver

Surse din cadrul grupului de negocieri în problema transnistreană în format 5+2 au declarat pentru publicaţia "Euobserver" că liderul rus Vladimir Putin a citit şi a aprobat săptămâna trecută un acord bilateral privind soluţionarea problemei transnistrene. Totodată, sursele menţionează că acest document ar puta fi semnat la 10 iunie, de către preşedinţii Putin şi Voronin în cadrul summit-ul CSI. Potrivit Euobserver europenii sunt îngrijoraţi că acest acord poate fi semnat în această zi şi prezentat Uniunii Europene drept un fapt împlinit.

„UE presează Rusia să reia negocierile multelaterale privind viitorul Moldovei, având teama că un acord bilateral dintre Chişinău si Moscova ar putea împinge Moldova pro-UE înapoi în sfera de influenţă a Rusiei, compromiţând scopurile politicii de vecinătate a UE”, scrie Euobserver.

La 23 mai la Madrid a avut loc o reuniune a mediatorilor în problema transnistreană în format 3+2 - UE, SUA, Ucraina, Rusia şi OSCE. După întrunire, ministrul spaniol de Externe Miguel Angel Moratinos a declarat că participanţii au chemat ambele părţi să se întoarcă la masa de negocieri, cu prezenţa lor proprie ca mediatori şi observatori. „Sper că formatul 5+2, care reuneşte părţile cu mediatorii şi observatorii, şi-ar putea reîncepe lucrările într-un timp foarte scurt”, a mai spus ministrul spaniol de Externe.

„Euobserver” notează că presedintele Vladimir Voronin a rupt legăturile cu Rusia în 2003 şi a promis că va îndrepta Moldova spre integrarea în UE, susţinând proiecte ca Misiunea de Monitorizare a Frontierei de către UE (EUBAM) pe segrmentul transnistrean. „Însă el nu a reuşit să implementeze reforme democratice şi economice pro-UE şi este considerat din ce în ce mai mult drept o persoană contraversă la Bruxelles”, scrie publicaţia europeană. „Clubul 5+2 a ramas inactiv practic tot anul precedent, în schimb Voronin a început să negocieze direct cu oficialii ruşi în august 2006. Negocierile bilaterale au dus la o schiţă de un nou acord de reunificare, ce ar presupune acordarea posturilor-cheie pentru transnistreni la Chişinău şi păstrarea trupelor ruseşti în ţară pentru o perioadă indefinită”, notează „Euobserver”.

Potrivit unui diplomat de rang înalt din grupul 5+2, prezenţa militară rusă poate destabiliza Moldova în orice timp. „Daca în viitor, parlamentul moldovean votează asupra unei legislaţii ce convine Rusiei, va fi foarte uşor pentru Rusia să organizeze o provocare (un fel de luptă mică împotriva trupelor sale) şi atunci puterea Rusiei este gata să reacşioneze”, a avertizat diplomatul. „Euobserver” menţionează că Rusia continue să păstreze 1 300 de trupe de „pacificatori” în regiunea separatistă şi are legături cu autorităţile separatiste prin intermediul unor persoane ca fostul KGB-ist Vladimir Antufeiev, care conduce în prezent serviciile de securitate transnistrene. Membrii elitei ruse, astfel ca fostul prim-ministru rus Viktor Cernomîrdin, de asemenea, sunt suspectaţi să aibă legături de afaceri strânse în regiune.

Publicaţia citată notează că într-un intrviu din 22 mai pentru agenţia rusă RIA „Novosti”, preşedintele Voronin a atacat implicarea UE în formatul 5+2, aceasta în pofida faptului că UE a aderat la grup în 2005 la cererea Moldovei. „Odata ce vom ajunge la un acord principal asupra problemei, ceva imediat se va intampla - o provicare orchestrată local sau din Occident, sau o scurgere de informaţie, sau altceva”, a spus el.Analistul Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relaţii Externe, indică că o asemenea situaţie s-a creat parţial datorită ambiţiei preşedintelui Voronin de a se ţine de putere şi parţial din cauza eşecului politicii europene de vecintate (PEV), care solicită ţărilor să adere la valorile şi standardele UE fără a oferi o promisiune clară privind o eventuală aderare în viitor la UE.

”Criza politică în creştere în Ucraina, de asemenea, a fost legată de diplomaţii ucraineni de slăbiciunea UE de a oferi vreo promisiune statului post-revoluţionar. Daca Moldova îşi îndreaptă viitorul său spre Rusia în schimbul UE şi fracşiunea pro-rusă câştigă definitiv la Kiev, aceasta ar aduce la o mare schimbare în rolul UE ca o forţă transformatoare în statele post-sovietice”, conchide „Euobserver”, amintind de articolul din „The Economist” al corespondentului britanitc Edward Lucas, care a menţionat că „Moldova ar fi prima ţară pe care Kremlinul a câştigat-o înapoi de la Occident din anii '70”.

Articolul din "Euobserver" poate fi citit aici

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus