Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.05.2007

Magazinele duty-free pe graniţele non-UE pot fi redeschise

Magazinele duty-free de la graniţele terestre cu ţările din afara UE pot fi redeschise, incepând de vineri, 25 mai, in condiţiile in care a intrat in vigoare legislaţia care permite funcţionarea acestora, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Actul normativ prin care a fost respinsă ordonanţa de urgenţă privind regimul duty-free, aprobată anul trecut, a fost publicat, marţi, in Monitorul Oficial, astfel că incepând de vineri a reintrat in vigoare legislaţia care permite existenţa duty-free-urilor pe graniţele terestre. Sursele au menţionat că, in urma discuţiilor, s-a constat că "nu mai sunt necesare norme suplimentare".

În relaţia cu ţările din UE nu există frontieră din punct de vedere vamal, pentru că este spaţiu comun, astfel că va fi posibilă numai redeschiderea magazinelor de pe graniţele non-UE, cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, adică 32 de magazine. Pe de altă parte, vor fi închise două magazine diplomatice, din cele trei, urmând să rămână unul singur, la Clubul Diplomaţilor, pentru că legea permite funcţionare acestor magazine intr-o singură locaţie.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 48/2006, privind comercializarea mărfurilor in regim duty-free şi duty-paid a fost respinsă, anul trecut, de Parlament. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a cerut Legislativului reexaminarea legii, apreciind că respingerea ordonanţei va duce la menţinerea comercializării mărfurilor in regim duty-free pe teritoriul României, contravenind astfel legislaţiei europene, magazinele duty-free reprezentând puncte de evaziune fiscală. El mai susţinea că ordonanţa de urgenţă privind comercializarea mărfurilor in regim de duty-free transpune in legislaţia naţională prevederile europene in domeniul comerţului duty-free, iar prin reducerea cadrului de comercializare a acestor mărfuri, se asigură un control eficient al acestui fenomen.

Cu toate acestea, atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul au menţinut decizia de respingere a Ordonanţei. Actul normativ prevedea că magazinele duty-free de la punctele de trecere a frontierei terestre sau navale vor fi obligate să işi inceteze activitatea in cel mult 90 de zile, iar spaţiile comerciale de acest tip din aeroporturile internaţionale vor funcţiona numai cu autorizaţia Ministerului Finanţelor, eliberată pe cinci ani.

Ordonanţa permitea magazinelor duty-free amplasate in punctele de trecere a frontierei de stat terestre sau navale să işi continue activitatea numai până la lichidarea stocurilor existente, dar nu mai mult de 90 de zile de la data publicării ordonanţei in Monitorul Oficial.

Ca o consecinţă a ordonanţei, din acest an, comercializarea mărfurilor în regim duty-free ar fi fost pemisă doar în magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale, pe fluxurile de plecări externe, în magazinele diplomatice, precum şi la bordul aeronavelor care efectuează curse externe, dar numai pentru persoanele care călătoresc intr-o ţară din afara spaţiului UE. Sursele au mai precizat că, în circa două săptămâni, va apărea şi un alt act normativ, prin care se va stabili modalitatea de restituire a banilor pentru perioada în care magazinele duty-free au fost închise.

Pentru fiecare an de funcţionare a magazinelor prin care sunt comercializate mărfuri in regim duty-free trebuie achitată o taxă de 10.000 de euro, autorizaţiile fiind eliberate de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru cinci ani. Actul normativ va oferi posibilitatea de opţiune, respectiv dacă se doreşte primirea banilor sau prelungirea autorizaţiei.Cei care aveau duty-free-uri la graniţele cu Bulgaria şi Ungaria, şi au fost închise înainte de momentul aderării României la UE, vor primi banii inapoi. Totodată, prin noul act normativ se va stabili că magazinele duty-free diplomatice rămân in locaţiile in care sunt.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru fiscalitate, Maria Assimakopoulou, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX că magazinele duty-free la graniţele terestre nu sunt conforme cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Vămilor, insă compatibilitatea cu legislaţia UE depinde de condiţii specifice.

”Comisia nu va face niciun comentariu inainte să vadă şi să analizeze legislaţia. În orice caz, Comisia nu decide dacă o schemă este compatibilă cu legislaţia UE, doar Curtea de Justiţie poate face acest lucru, însă poate să-şi exprime potenţialele temeri pe care le-ar putea avea”, a afirmat Assimakopoulou.

Regimul duty-free permite comercializarea mărfurilor fără taxe.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus