Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.05.2007

În Moldova este înregistrat cel mai mare nivel de corupţie în domeniul justiţiei

În Moldova este înregistrat cel mai mare nivel de corupţie în domeniul justiţiei
Recentele studii ale organizaţiei Transparency International denotă faptul că în peste 25 de ţări ale lumii cel puţin o familie din 10 a fost nevoită să plătească mită pentru a avea acces la justiţie.

Potrivit Raportului Transparency International „Global Corruption Report 2007”, în alte 20 de ţări trei familii din 10 au comunicat că au dat mită pentru a facilita accesul la justiţie sau pentru obţinerea unui proces echitabil. Indicatori şi mai înalţi au fost înregistraţi în Albania, Grecia, Indonezia, Mexic, Moldova, Maroc, Peru, Taiwan şi Venezuela.

Reportul atestă o creştere în lume a nivelului de corupţie în sitemele judiciare, fapt ce prezintă o piedică în contracararea criminalităţii transnaţionale, accesul la justiţie şi respectarea drepturilor omului. Totodată, acest tip de corupţie constituie o barieră în calea creşterii economice, deoarece generează neîncredere în rândul investitorilor şi subminează eforturile îndreptate în lupta cu sărăcia.

Transparency International menţionează că pentru înlăturarea tuturor deficienţelor şi combaterea corupţiei în sistemul judiciar se impune un set de măsuri complexe, care împreună luate vor putea ameliora situaţia. Astfel, experţii TI consdieră că judecătorii urmează să fie numiţi de către un organ independent specializat în numirea judecătorilor. De asemenea, se impune stabilirea unui sistem de salarizare ce ar ţine cont de funcţiile, experienţa, calitatea şi activităţii şi creşterii profesionale a judecătorilor, stabilirea unor pensii decente pentru judecători. Un factor important menţionat de către Transparency International este asigurarea transparenţei în activitatea sistemului judiciar. Acesta urmează să prezinte societăţii civile informaţii sigure privind activitatea sa şi mijloacele financiare utilizate. Jurnaliştilor trebuie să li se asigure condiţii de urmărire şi comentare a proceselor judiciare, accesul liber la informaţia privind legislaţia, modificarea în legislaţie şi procedurile judiciare, precum şi privind deciziile instanţelor.

 

Sursa: Global Corruption Report 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus