Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-05-25/884-884.html
Data: May 25, 2007 (00:30)

Vladimir Voronin vinde în Europa Republica Moldova

Pe fondul intensificării speculaţ iilor privind existenţa unui nou plan de federalizare a Republicii Moldova, preşedintele acestei ţări, comunistul Vladimir Voronin, s-a întâlnit la Chişinău cu Iuri Zubakov, membru în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

Conform unor surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Chişinău, discuţiile dintre Voronin şi Zubakov, fost ambasador rus în Republica Moldova, au fost dominate de situaţia politică din Republica Moldova, în mod special regiunea transnistreană.

În ciuda asigurărilor publice ale diplomaţiei de la Chişinău că cei doi înalţi oficiali au atins doar diferite aspecte ale relaţiilor politice, culturale şi economice bilaterale, surse din cadrul Ministerului Reintegrării de la Chişinău au precizat că principala temă a fost reprezentată de prevederile noului acord pentru rezolvarea diferendului transnistrean. Acesta presupune semnarea unor tratate de către Chişinău şi Tiraspol, având drept garant principal Federaţia Rusă, prin care Chişinăul recunoaş te rolul politic şi economic egal al Transnistriei în cadrul unei reorganiză ri a Republicii Moldova.

Noua formă de stat este definită, conform formei actualului proiect moldo-rus, drept federaţie sau confederaţie, în care Transnistria are un rol egal cu Republica Moldova, având posibilitatea de a-şi declara independenţa ca stat independent în anumite cazuri. Conform mass-media rusă, recentele demersuri ale Republicii Moldova de transformare a contingentului rus de menţinere a păcii în unul internaţ ional se bucură de sprijinul neoficial al unor oficiali militari ruşi, ce favorizează desfăşurarea în regiune a unor contingente din alte state ex-sovietice.

Aceleaşi surse consideră că Moscova va obţine o serie de concesii în problema transnistreană din partea Occidentului, pe fondul ameninţărilor de retragere a Rusiei din cadrul Tratatului Forţelor Convenţionale. Noile acţiuni ale Chişinăului au fost condamnate de către diplomaţi ai Statelor Unite, acreditaţi în Republica Moldova, care au cerut relansarea negocierilor în formatul „5+2“, unde SUA au rolul de observator.

Sursa: Atac Online