Trimite e-mail | Printeaza
23.05.2007

Serviciul de presa al MAEIE

“Avem o simpatie enormă pentru Republica Moldova, stat prieten al Republicii Cipru, care, cu diferite ocazii, şi-a exprimat susţinerea faţă de Republica Cipru. Asigur că Cipru, la rindul său, va susţine cu fermitate obiectivele Moldovei”, a declarat la 22 mai, Presedintele Parlamentului Republicii Cipru, Christofias Demetris, în cadrul întrevederii cu Ambasadorul Republicii Moldova, Larisa Miculeţ, aflată în vizită de lucru în această ţară. Angajamentele de susţinere ale înaltului demnitar cipriot faţă de Moldova au fost reiterate drept rezultat al solicitării oficiale de susţinere a efortururilor ţării noastre de integrare europeană şi reintregire a ţării, adresate de Ambasadorul moldovean conducerii Ciprului, în calitate de stat membru al UE.

Preşedintele C. Demetris, a subliniat că integrarea în UE nu este un proces uşor, însă Moldova trebuie să intreprindă toate eforturile posibile de revenire în familia europeană. De asemenea, a fost reiterat suportul plenar în soluţionarea conflictului transnistrean şi depăşirii altor probleme cu care se confruntă Moldova, precum şi in vederea reactivării relatiilor bilaterale pe intreg spectru de colaborare, în special a legăturilor interparlamentare. Preşedintele Parlamentului a exprimat tot suportul în realizarea obiectivelor propuse de Misiunea Republicii Moldova şi a transmis cele mai frumoase urări conducerii Republicii Moldova şi poporului moldovean.

Susţinerea de către Cipru în realizarea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova a fost reitrată şi pe parcursul discuţiilor cu Ministrul Afacerilor Externe Yiorgos Lillikas, cu alţi înalţi funcţionari ai Ministerului respectiv. În context, oficialii MAE au exprimat disponibilitatea de a examina pozitiv solicitarea de eliberare a vizelor de călătorie în Cipru prin intermediul Centrului Comun de Eliberare a Vizelor.

Perspectiva colaborării moldo-cipriote pe subiectele abordate în discuţiile cu oficialităţile Ciprului a fost pe larg examinată în cadrul întrevederii cu Şeful Oficiului Diplomatic al Preşedintelui, Ambasadorul T. Tzionis. În aceiasi zi, Ambasadorul Miculeţ a avut o intrevedere cu Primarul capitalei Nicosia, dna E. Mavrou, care a fost axată pe stabilirea unor contacte directe dintre autoritatile locale din ambele state.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus