Trimite e-mail | Printeaza
23.05.2007

Serviciul de presa al MAEIE

În perioada 17-22 mai curent, Ambasadorul Republicii Moldova, dna Larisa Miculeţ, a efectuat o vizită în Republica Cipru. Vizita a fost axată pe intensificarea colaborării interministeriale moldo-cipriote, promovate pe parcursul întrevederilor cu Ministrul Industriei, Comerţului şi Turismului A.Michaelides, cu Ministrul Agriculturii, Resurselor Naturale si Mediului, P.Photiou, şi cu Ministrul Justitiei şi Ordinei Publice,  S.Sophocleous.

Discuţiile au avut scopul de a informa demnitarii ciprioţi despre evoluţiile politice şi social-economice din ţara noastră, în particular prin prisma realizărilor obţinute în procesul de integrare în UE, a dezvoltării economiei ţării şi a oportunităţilor de afaceri orientate spre atragerea investitorilor străini in contextul recentei initiaţive economice a Presedintelui Vladimir Voronin. De asemenea, discuţiile au urmărit scopul relansării colaborării bilaterale între instituţiile de resort  menţionate. Interlocutorii ciprioţi au apreciat pozitiv realizările din Moldova reiterând suportul Ciprului în realizarea obiectivelor propuse de Moldova şi a relansarii colaborării bilaterale.

Interlocutorii au optat pentru întreprinderea unor acţiuni coordonate şi imediate în interesul ambelor părţi. Astfel, Ministrul Industriei, Comerţului şi Turismului, A. Michaelides, a manifestat interes în stabilirea unor relaţii strânse de colaborare pe tot spectrul de relatii economice dintre Moldova şi Cipru, în special în domeniul turismului, exprimând disponibilitatea împărtăşirii experienţei cipriote într-un domeniu de bază a economiei acestei ţări.

Ministrul Agriculturii, Resurselor Naturale şi Mediului, P.Photiou, a lansat ideea creării imediate a unor comitete de lucru comune care să stabiliească sectoarele de interes şi eventuale proiecte de cooperare, având în vedere potenţialul pe care îl au ambele ţări în acest domeniu. Ministrul Justiţiei şi Ordinii Publice şi-a exprimat interesul de a efectua o vizită în Moldova, care ar fi axată pe consolidarea colaborarii bilaterale in domeniul justiţiei în scopul promovării reformei judiciare din Moldova conform cerinţelor europene. Interlocutorii au convenit, de asemenea, asupra  extinderii cadrului juridic bilateral care ar permite o mai bună cooperare pe viitor.

Agenda vizitei a inclus o întrevedere cu Secretarul General al Camerei de Comerţ a Republicii Cipru, dl P.Loizides,  în cadrul careia, interlocutorii au discutat căile de aprofundare a colaborarii economice, de stabilire mai eficientă a contactelor dintre oamenii de afaceri din Moldova şi Cipru şi de organizare a misiunilor economice. Intr-un context mai general, dl Loizides a apreciat evolutiile economice din ţăra noastră, in special, oportunitatea implementarii iniţiativelor Presedintelui Vladimir Voronin de amnistiere a capitalului, fiscala si de excludere a taxei pe venitul reinvestit. A fost subliniat faptul că in anul 2004, Republica Cipru de asemenea a decis amnistierea capitalului, care a finalizat cu rezultate remarcabile.

Ambasadrul moldovean a avut si o intrevedere cu conducerea Companiei Amdocs specializată în promovarea produselor IT care are peste 17 mii muncitori din toată lumea, inclusiv şi din Republica Moldova. Acţiunea a inclus o prezentare a economiei Republicii Moldova de către Ambasadorul Miculeţ, orientată spre atragerea companiei de a investi în ţara noastră, precum şi o întilnire cu tineri muncitori din Moldova care au fost informaţi despre ultimele evoluţii politice şi social-economice din ţară.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus