Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.05.2007

Deţinătorii de patente din Moldova au acţionat în judecată Parlamentul

Curtea de Apel Chişinău examinează luni, 21 mai, cauza deţinătorilor de patente împotriva Parlamentului Republicii Moldova. Deţinătorii de patente au cerut instanţei să recunoască drept ilegală Legea nr.208, ce prevede anularea activităţii în bază de patentă.

De notat că săptămâna trecută sediul Parlamentului a fost pichetat de către câteva zeci de deţintăori de patente, susţinuţi Asociaţia Micului Business din Moldova. Manifestaţiile au fost autorizate de către municipalitate. Preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan, unul dintre organizatorii acţiunii, a declarat joi, 17 mai, în cadrul  la mitingului că cetatenii Republicii Moldova au dreptul la comerţ liber şi la concurenţă liberă, iar legea ce interzice patentele. le lezează aceste drepturi.  Anterior, au mai fost organizate alte 4 acţiuni de amploare în scuarul Operei Naţionale, inclusiv un miting de alternativă pe data de 1 mai curent. De asemenea, au mai fost organizate acţiuni de protest şi în alte oraşe ale republicii. Protestatarii cer anularea legii nr. 208.

Amintim că la 7 iulie 2006 au întrat în vigoare modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, ce prevăd reducerea treptată a activităţii antreprenoriale în bază de  patentă. Potrivit prevederilor legii, din augist 2006 este interzis comerţul în baza de patentă cu mărfuri supuse accizelor,  vânzarea aparatelor electronice şi electrocasnice cu termenul de garanţie stabilit. De la 1 ianuarie 2007 sunt interzise în baza de patentă serviciile transportului de marfări şi de pasageri până la 7 persoane(cu excepţia tranportului încărcăturior inflamabile, explozibile, toxice şi radioactive); producerea şi comercializarea varului; cultivarea şi comercializarea florilor. De la 1 ianuarie 2008 este interzis comerţul produselor alimentare, precum şi comerţul cu amănuntul în chioşcuri şi alte încăperi ce nu depăşesc 12 metri pătraţi.

De la 1 ianuarie 2009 va fi interzis comerţul tuturor tipurilor de produse la tarabe, tejghele şi din autovehicule în pieţele autorizate, comercializarea apei minerale în locurile autorizate şi altele. Totodată, conform modificărilor adoptate, deţinătorii de patente vor achita personal contribuţiile la fondul social, fapt ce le va garanta dreptul la beneficierea unei pensii minime. Perioada de activitate în baza patentei va fi inclusă în vechimea de muncă. În prezent în Moldova activează aproximativ 40 mii de deţinători ai patentei de întreprinzător. Taxa lunară pentru patentă variază de la 21 de lei până la 420 de lei, iar în localităţile rurale – de la 7 până la 70 de lei. Pentru întreprinderile individuale şi mici, ce îşi sistează activitatea în baza patenmtei, legea prevede scutirea integrală de taxa pe venit pentru o perioada de 3 ani şi scutirea parţială în mărime de  35%  pentru următorii 2 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus