Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.05.2007

75%-78,1% – NU / 21,9%-25% – DA

75%-78,1% – NU / 21,9%-25% – DA

Băsescu, în Piaţa Universităţii

Traian Băsescu a ajuns în Piaţa Universităţii. Anterior el declarase că nu va merge în Piaţa Universităţii, însă între timp în centrul capitalei s-au adunat aproximativ 1.000 de susţinători ai săi, care vor să sărbătorească victoria la referendum.

În piaţă a fost improvizată şi o scenă. De asemenea, în Piaţa Universităţii a fost adus un banner portocaliu pe care scrie: "Vă aşteptăm la Cotroceni, domnule preşedinte Traian Băsescu. Aici este locul dumneavoastră!".Manifestanţii au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, precum şi steaguri portocalii pe care scrie "D.A.", din campania electorală din 2004. Mulţimea adunată în piaţă ascultă "Ciuleandra" şi "România, trezeşte-te!". Manifestaţia are loc pe trotuarele din zona Piaţa Universităţii, circulaţia rutieră nefiind perturbată. Traian Băsescu rămâne în funcţie

Conform exit-poll-ului realizat de CURS şi CCSB pentru Antena 1 şi TVR 1, 78,1% dintre români s-au opus demiterii preşedintelui Traian Băsescu, iar 21,9% au fost de acord. Prezenţa la vot a fost sub 50%.

Potrivit exit-poll-lui realizat de INSOMAR şi MMT pentru Realitatea TV, 75% au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 25% pentru. Rezultatele se referă la datele centralizate la orele 18:00. Imediat după anunţarea rezultatului exit-poll-urilor, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că suntem în faţa unei realităţi care nu mai poate fi analizată de politicieni la televizor. El a mai spus că, după votul de 75% în favoarea sa, trage o singură concluzie, că românii vor modernizarea clasei politice, adică introducerea votului uninominal şi revizuirea Constituţiei. Băsescu a mai apreciat că votul probează că românii doresc legea lustraţiei şi că îşi doresc descentralizarea şi a mai spus că a obţinut la referendum cu aproximativ un milion mai multe voturi decât la alegerile prezidenţiale din 2004. El a mulţumit PD şi PLD, precum şi electoratului PNG şi UPSC, partidele lui Gigi Becali şi Ioan Talpeş.

Liderul PD, Emil Boc, a declarat că românii şi-au recâştigat preşedintele, iar votul este cel mai bun medicament pentru politicienii care au generat un abuz politic. "Votul de azi ne demonstrează că românii ştiu să lupte pentru democraţie, ştiu să îşi recâştige democraţia, să îşi recâştige preşedintele ales", a declamat Boc.

Premierul Tăriceanu a declarat că rezultatele "îi dau lui Traian Băsescu o a doua şansă. Eu respect această decizie şi voi acţiona în spirit de colaborare între Guvern şi Preşedinţie, în beneficiul României. Este necesar, evident, ca şi Traian Băsescu să înţeleagă că românii i-au dat o şansă pentru a acţiona în mod responsabil".Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că victoria lui Traian Băsescu este "o victorie fără glorie" din cauza prezenţei reduse la vot, apreciind că, juridic, acesta se întoarce la Cotroceni, dar cu "o legitimitate afectată". Geoană a arătat că votul de ieri cere PSD să lucreze pe viitor cu preşedintele, dar va face acest lucru "numai pe bazele stabilite de Constituţie".

Liderul PC, Dan Voiculescu, l-a felicitat pe Traian Basescu pentru victorie şi l-a rugat "să fie responsabil", să nu mai vorbească în numele poporului român, pentru că, din calculele conservatorilor, la referendum, în favoarea lui Băsescu au votat doar 30% din români. Voiculescu a mai precizat că se aşteaptă de acum de la preşedinte "la răzbunări", la modificarea Constituţiei în favoarea sa.

Preşedintele PRM, C.V. Tudor, consideră că estimările rezultatului referendumului reprezintă "o mare fraudă electorală" şi că institutele de sondare a opiniei publice "au primit sume colosale de bani". "Este o morişcă a fraudei. Băsescu va fi izolat ca un ciumat, pentru că el este cel mai mare infractor din istoria României", a declarat liderul PRM pentru Mediafax.

BEC: Prezenţă slabă la vot

Cei peste 18 milioane de români cu drept de vot nu s-au îngrămădit ieri la urne pentru a-şi spune opţiunea în legătură cu demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Pentru ora 17:00, cu trei ore înainte de închiderea urnelor, BEC a raportat ieri o prezenţă la urne de numai 28,95%, cu peste 11 procente mai puţin decât cea înregistrată în anul 2004, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale – 40,15%. La ora 14:00, prezenţa oamenilor la vot a fost de 18,84%. La ora 12:00, românii cu drept de vot îşi exprimaseră opţiunea în proporţie de 12,85%, aproape dublu faţă de prezenţa la urne înregistrată ieri la ora 10:00, când doar 6,25% dintre cetăţeni votaseră. Potrivit comunicatelor BEC, datele raportate au fost estimate pe baza unui eşantion reprezentativ, format din 2.577 de secţii de votare. Preşedintele BEC, judecătorul Dumitru Gheorghe, a declarat ieri că la instituţia pe care o conduce au fost primite numeroase sesizări şi plângeri, dar că majoritatea lor vizau probleme înregistrate la secţiile de votare şi erau de competenţa circumscripţiilor.

SESIZĂRI. Una dintre problemele soluţionate de BEC s-a referit la situaţia înregistrată în Australia, la Melbourne, unde aproximativ 50 de români nu au mai avut buletine de vot pentru a-şi exprima opţiunile. BEC a decis ca în asemenea cazuri preşedinţii secţiilor de votare să fie împuterniciţi să multiplice tipizatele până la numărul necesar. De asemenea, BEC a decis ieri retragerea acreditării unei persoane din comuna Lisa din judeţul Teleorman, care deţinea şi funcţia de consilier local din partea Forţei Democrate. Biroul a trimis şi o adresă către CNA cu privire la faptul că un post de televiziune ar fi difuzat ştiri despre societăţi comerciale care au făcut reduceri pentru persoanele care au votat. Potrivit preşedintelui BEC, în adresa către CNA s-a solicitat instituţiei ca, potrivit legii, să se monitorizeze atent toate programele televiziunilor derulate în timpul zilei de votare.

În 2003 şi 2004: Peste 55% la urne În turul al doilea al prezidenţialelor din 12 decembrie 2004, când s-au confruntat Traian Băsescu şi Adrian Năstase, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost de 55,2%, faţă de 58,5% în primul tur de la 28 noiembrie. Din cei 18.316.104 de alegători înscrişi în listele electorale au venit la vot 10.112.262, fiind declarate valabile 10.008.314 de buletine de vot. În 2003, la referendumul privind modificarea Constituţiei, desfăşurat pe parcursul a două zile (18-19 octombrie), rata de participare la vot a fost de 55,7%. 9.938.441 de români au mers atunci la urne, din totalul de 17.842.103 de alegători cu drept de vot. (L.D.)

Sursa: Jurnalul National

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus