Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-05-19/806-806.html
Data: May 19, 2007 (01:21)

Acţiune de solidaritate cu persoanele infectate şi afectate de HIV/SIDA la Chişinău

La 19 mai 2007, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” va avea loc un eveniment dedicat Zilei Internaţionale de comemorare a persoanelor care au decedat de SIDA, acţiune realizată în cadrul Campaniei de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV “Pentru că sunt la fel ca tine. Fii alături de ei”.

Este prima acţiune de acest fel organizată în Republica Moldova cu scopul de a sensibiliza populaţia generală faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA; de a contribui la crearea unei atitudini tolerante faţă de aceste persoane şi cele afectate de maladia SIDA în societate, în familie, în mediile de angajare, comunitate, sistemul medical şi de justiţie.

La eveniment sunt invitate personalităţi marcante din viaţa socială şi politică a ţării (politicieni, reprezentanţi ai corpului diplomatic, structurilor de stat, agenţiilor internaţionale multilaterale şi bilaterale de dezvoltare, Mitropoliei Moldovei, sectorului privat), precum şi vedete autohtone. Persoanele invitate vor avea posibilitatea să discute cu persoanele infectate şi afectate de această maladie, să afle care sunt problemele şi bucuriile lor, de asemenea să-şi lase mesajele pe un panou special, să le declare la microfon, să le cînte, să le deseneze ori să le rostească în versuri.

În Republica Moldova oficial sunt înregistrate 3400 de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA. Conform teoriei iceberg-ului, cazurile depistate reprezintă doar o parte din cazurile reale. Ele pot ascunde, pentru fiecare caz înregistrat la adulţi pînă la 15 persoane seropozitive. Îngrijorător este faptul că 55% din această cifră o constituie persoanele cuprinse cu vîrsta între 20 şi 29 ani. Numărul persoanelor HIV infectate este în creştere şi astăzi vorbim nu doar despre grupurile de risc (care se infectau prin seringa folosită în comun), dar şi despre populaţia generală, care este expusă riscului de infectare cu HIV pe cale sexuală.

Evenimentul este realizat de organizaţia neguvernamentală, olandeză, umanitară ce activează în domeniul sănătăţii publice, Fundaţia SIDA Est-Vest (AFEW) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi Mitropolia Moldovei. Evenimentul a fost autorizat de către Primăria Municipiului Chişinău.