Trimite e-mail | Printeaza
18.05.2007

Serviciul de presă al ANRE

ANRE VA PARTICIPA LA REUNIUNEA ANUALĂ A ASOCIAŢIEI REGIONALE A AUTORITĂŢILOR DE REGLEMENTARE ÎN ENERGETICĂ

O delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va participa, începând de luni, 21 mai, la reuniunea anuală a Asociaţiei Regionale a Autorităţilor de Reglementare în Energetică (ERRA), care va avea loc, în premieră, la Istanbul, Turcia. Până în prezent, aceste reuniuni s-au desfăşurat în capitala Ungariei, Budapesta, care este şi oraşul de reşedinţă al ERRA.

La forumul de la Istanbul vor lua parte peste 200 de delegaţi din ţările membre ale ERRA, multe dintre care au statut de membru sau de observator în Comunitatea energetică europeană. La reuniune vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Agenţiei pentru dezvoltare internaţională a Statelor Unite, Asociaţiei Naţionale a Comisiilor pentru Reglementarea Utilităţilor Publice din SUA , BERD, etc.

Luni şi marţi, delegaţia condusă de Vitalie Iurcu, director general al ANRE, va participa la Conferinţa a VI - ea privind investiţiile şi reglementările în sectorul energetic, iar miercuri – la lucrările Adunării anuale a ERRA. Potrivit agendei, participanţii la conferinţă vor discuta aspecte actuale privind dezvoltarea pieţelor energetice regionale, a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale, securitatea livrărilor de energie, utilizarea resurselor regenerabile şi eficienţa energetică.

Joi, ultima zi a reuniunii de la Istanbul, Vitalie Iurcu va participa la o întrunire a conducătorilor autorităţilor de reglementare din ţările membre ale ERRA, la care vor fi luate în dezbatere  probleme stringente legate de reglementarea concurenţei în sectorul energetic, de exercitarea  funcţiilor instituţiilor de reglementare, de transparenţa activităţii şi accesul la informaţia deţinută de întreprinderile din sectorul energetic.

Înainte de plecare la Istanbul, Vitalie Iurcu a declarat că ANRE atribuie o importanţă deosebită participării reprezentanţilor săi la reuniunile organizate de ERRA pe motiv că acestea le oferă posibilitatea de a face schimb de opinii şi experienţă în probleme de interes comun, precum şi de a lua cunoştinţă de cele mai bune practici de reglementare din ţările membre ale Comunităţii energetice europene, la care Republica Moldova are statut de observator. Avem nevoie de experienţa autorităţilor de reglementare din aceste ţări, în special pentru ajustarea actelor naţionale de reglementare în domeniul energetic la standardele europene, lucrare stipulată de Planul de acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană, a menţionat Iurcu. 

ERRA a fost constituită de autorităţile de reglementare în energetică din 15 state din Europa şi Asia, inclusiv Republica Moldova, în decembrie, 2000. Tot atunci ANRE a devenit membru cu drepturi depline al acestei organizaţii. Obiectivul principal al ERRA este de a contribui la perfecţionarea procesului de reglementare a sectorului energetic, la afirmarea unor autorităţi de reglementare stabile şi independente, la îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare între ele. În prezent, ERRA întruneşte autorităţile de reglementare din 22 de ţări din Europa Centrală, de Est şi din CSI.                                                                   

Serviciul de presă al ANRE                                                                       18 mai 2007                                                                                                                    tel. 251-306, 079422244

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus