Trimite e-mail | Printeaza
18.05.2007

Serviciul de presa al MAEIE

Astazi, la Sofia, Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene Valeriu Ostalep, a participat la Reuniunea Ministrilor Afacerilor Externe ai statelor-membre a Initiativei Central-Europene.

In cadrul forului au fost abordate o serie de subiecte de interes general, precum si prioritar pentru Initiativa Central-Europeana, printre care conceptia de reorganizare a acestui aranjament regional, Raportul Progresiv privind repozitionarea ICE, bugetul Fondului de Cooperare a ICE pentru anul 2008 si alte subiecte.

In discursul sau, viceministrul moldovean a facut o evaluare a actunilor intreprinse in cadrul organizatiei in scopul promovarii intereselor statelor membre. De asemenea, dl Valeriu Ostalep a mentionat sprijinul Republicii Moldova pentru procesul de reorganizare a ICE, precum si pentru dezvoltarea si aprofundarea dialogului dintre Initiativa Central-Europeana si Uniunea Europeana, factor esential pentru consolidarea si intensificarea relatiilor intre statele ICE, ne-membre a UE, in procesul de integrare in Uniunea Europeana. Un rol aparte in acest proces l-ar putea avea societatea civila, diplomatul moldovean invocind necesitatea implicarii acestui factor in realizarea obiectivelor organizatiei.

Viceministrul Ostalep a informat participantii despre actiunile de pregatire a Republicii Moldova in vederea preluarii Presedintiei ICE, mentionind ca in curind va fi prezentata conceptia si agenda evenimentelor pentru aceasta perioada. In acest sens, ministrii au adoptat decizia privind preluarea de catre RM a Presedintiei ICE din noiembrie 2007.

In cadrul dezbaterilor, Ministrul de Externe al Slovaciei, Jan Kubis, a relevat ca Republicii Moldova ii revine un rol si o responsabilitate deosebita, avind in vedere perioada de repozitionare a organizatiei. Referindu-se la acelasi subiect, Secretarul de stat al Austriei, Holz Winkler, a mentionat progresele RM in implementarea Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana si a subliniat necesitatea incurajarii apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana, precum si faptul ca viitoarea presedintie a RM la ICE are capacitatea sa se constituie ca un factor important pentru procesele care se produc in regiune.

Astfel, deciziile Summit-ului Sefilor de Stat si de Guvern ai Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est din 11 mai 2007 de la Zagreb, la care a participat dl Vladimir VORONIN, Presedintele Republicii Moldova, precum si actualele decizii a ministrilor de externe ICE, marcheaza o perioada insemnata pentru tara noastra, care in 2008 – 2009, va exercita Presedintiile la SEECP si ICE.

Serviciul de presa al MAEIE18.05.07

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus