Trimite e-mail | Printeaza
18.05.2007

Serviciul de presă al MAEIE

La 18 mai, dna Larisa Miculeţ a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Tassos Papadopoulos în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Cipru.

Cu acest prilej, dna Larisa Miculet a avut o întrevedere cu Preşedintele Republicii Cipru care a ocazionat discutarea unui spectru vast de subiecte ale relaţiilor bilaterale, prin prisma realizărilor obţinute în cei 15 ani de relaţii diplomatice şi ale perspectivelor de viitor. Ambasadorul L. Miculet a mentionat că Moldova şi Cipru au relaţii prieteneşti, bazate pe respect reciproc şi valori comune, precum democraţia, drepturile omului şi economica de piaţa. A fost de asemenea, subliniat că ambele ţări împărtăşesc aceleaşi viziuni cu privire la  sfidările la adresa securităţii naţionale şi internaţionale. Abordarea pragmatică a stadiului actual al relaţiilor a conclus cu consensul interlocutorilor de a iniţia o nouă etapă de colaborare axată pe continuarea şi diversificarea dialogului politic, impulsionarea colaborării comercial-economice şi extinderea cadrului juridic bilateral.

În cadrul întrevederii, Ambasadorul a adus la cunoştinţă demnitarului cipriot ultimele evoluţii politice şi social-economice din ţara noastră, cu un accent aparte pe obiectivele prioritare ale Moldovei de Integrare Europeană şi eforturile depuse de Guvernul Moldovei în acest sens şi de reîntregire a ţării, în baza respectării integrităţi şi suveranităţii Republicii Moldova. În acest context, a fost solicitat suportul Republicii Cipru în cadrul UE, ONU, OSCE, Consiliul Europei şi alte instituţii internaţionale, în realizarea dezideratelor Moldovei. La rîndul său Ambasadorul Larisa Miculeţ a exprimat suportul plenar al Moldovei oferit Ciprului în soluţionarea problemei cipriote în conformitate cu rezoluţiile ONU. Profitînd de prilejul oferit, Ambasadorul Larisa Miculeţ a reiterat invitaţia Preşedintelui Vladimir Voronin adresată omologului său cipriot de a vizita Republica Moldova.

Preşedintele Tassos Papadopoulos a remarcat că Republica Cipru şi Republica Moldova se bucura de relaţii excelente de prietenie şi cooperare atît la nivel bilateral cît şi multilateral. O dovadă a acestui fapt o constituie vizita Presedintelui Vladimir Voronin în Cipru, vizitele Ministrilor Afacerilor Externe şi susţinerea reciprocă în cadrul instituţiilor internaţionale. Totodată, există o dorinţă sporită de a consolida relaţiile bilaterale în toate domeniile de interes. Presedintele Papadopoulos a reiterat susţinerea Ciprului în calitate de ţară  membră a UE pentru implementarea Planului de Actiuni Moldova - UE şi soluţionarea conflictului transnsitrean în baza integrităţii naţionale şi suveranităţii ţării.

Preşedintele Papadopoulos a tranmis cele mai călduroase urări de bunăvoinţă Preşedintelui Vladimir Voronin, Guvernului Moldovei şi poporului moldovean.

Serviciul de presă al MAEIE18 mai 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus