Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.05.2007

Tariceanu considera ca este "caraghios" sa se vorbeasca de limba moldoveneasca in statul vecin

Tariceanu considera ca este

România doreste o buna relatie cu statele vecine, inclusiv cu Republica Moldova, si trebuie inteles ca elemente demagogice si populiste au "priza" la Chisinau intr-o perioada de tranzitie, a afirmat premierul Tariceanu, apreciind totodata ca este "caraghios" sa se vorbeasca de "limba moldoveneasca".

"Un Tratat este o solutie pentru revenirea la normalitate a relatiilor dintre România si Moldova care in ultima perioada au cunoscut o deteriorare. Dar un asemenea Tratat presupune negocieri, compromisuri de fiecare parte. Nu pot sa va spun acum daca acest lucru presupune recunoasterea limbii moldovenesti. Mie mie se pare, si cred ca la 100% dintre români, mi se pare caraghios sa vorbim de limba moldoveneasca care este limba româneasca neaosa", a spus Tariceanu miercuri seara, intr-o emisiune la postul public de televiziune.El a apreciat ca, daca România va performa odata cu aderarea la UE, cetatenii Republicii Moldova se vor uita "cu jind" si vor dori sa vina in tara.

"Este o tara mica, cu resurse putine, in care lucrurile acestea care tin de componenta nationalista, demagogica, populista, fac priza câteodata. Intr-o tara normala, civilizata, asezata nu ar ridica nicio problema limba moldoveneasca. Mie mi se pare usor deplasat sa vorbim de limba moldoveneasca", a spus premierul.Tariceanu a aratat ca România are un interes major sa traiasca inr-o zona de stabilitate si de securitate care sa cuprinda inclusiv Republica Moldova si ca nu isi poate permite sa inceapa sa se "rasteasca" la tara vecina, chiar daca este considerata ca fiind "sora mai mica".

Premierul Calin Popescu Tariceanu va pleca in perioada imediat urmatoare la Chisinau, cel mai probabil dupa data de 3 iunie când in Republica Moldova sunt organizate alegeri locale, pentru o vizita in care va discuta cu autoritatile statului vecin despre problemele dintre cele doua tari, au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, surse ministeriale.

Vizita a fost convenita, in principiu, in discutia pe care premierul Tariceanu a avut-o la Zagreb, la sfârsitul saptamânii trecute, cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si va fi stabilita prin proceduri diplomatice in perioada imediat urmatoare.

"Tariceanu i-a spus presedintelui Voronin, in discutia de la Zagreb, ca problemele dintre România si Republica Moldova, pe fondul unor declaratii care au blocat relatiile bilaterale, trebuie rezolvate prin dialog", au afirmat sursele.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au avut, vineri, la Zagreb, o discutie in care au convenit ca dialogul bilateral dintre autoritatile de la Bucuresti si Chisinau ar trebui reluat, acest lucru fiind in avantajul ambelor tari.

Tariceanu a afirmat, la sfârsitul intâlnirii, ca dialogul dintre România si Republica Moldova ar trebui reluat, in pofida anumitor opinii si declaratii ale autoritatilor din cele doua tari.

Ulterior, Guvernul a emis un comunicat in care se arata ca, in timpul discutiilor, cei doi oficiali au subliniat necesitatea dialogului dintre România si Republica Moldova pe teme de interes comun."Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a exprimat disponibilitatea României de a impartasi Moldovei din experienta dobândita in cadrul procesului de integrare europeana, in masura in care aceasta este dorita. De asemenea, primul-ministru român si presedintele moldovean au convenit asupra oportunitatii unei intâlniri, la Chisinau, a premierilor celor doua state", se arata in comunicat.

Guvernul de la Chisinau a prezentat, la 7 martie, o declaratie in care a facut apel la intelegerea si sprijinul partenerilor sai europeni si internationali pentru a influenta readucerea intereselor României in albia fireasca a relatiilor de buna vecinatate si a criticat politica "duplicitara" a României in raport cu Republica Moldova.Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat atunci ca România nu va mai deschide birouri consulare in orasele Balti si Cahul din Republica Moldova, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau nu mai considera necesara infiintarea acestora.

Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, s-a aflat la Bucuresti in octombrie 2006, iar ultima vizita la Chisinau a unui inalt oficial român a fost efectuata de presedintele Traian Basescu in ianuarie 2007.

Sursa: Obiectiv de Suceava

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus