Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-05-17/769-769.html
Data: May 17, 2007 (15:02)

Goran Lennmarker: Republica Moldova este la fel de europeană precum Suedia sau Franţa

"În prezent construim o Europă unită şi liberă pentru toate statele, mari sau mici. Republica Moldova este la fel de europeană precum Suedia sau Franţa. Nu trebuie să fim divizaţi de frontiere, ci să ne regăsim îin Europa îin baza valorilor comune ale democraţiei europene”, a afirmat, joi,  preşedintele AP a OSCE în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului  Moldovei Marian Lupu. 

În calitate de parlamentar in forul legislativ suedez, Goran Lennmarker a remarcat interesul deosebit pe care il are Suedia pentru evolutia situaţiei social-economice şi politice din Republica Moldova.

În cadrul unei intrevederi cu preşedintele Vladimir Voronin, şeful staului a salutat prezenta lui Goran Lennmarker la Chişinău, exprimându-şi convingerea că vizita actuală a preşedintelui AP a OSCE în Moldova  va contribui la dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu OSCE. Şeful statului a evidenţiat, îin special, importanţa  vizitei de documentare a demnitarului OSCE  pentru examinarea modalităţilor de sprijin din partea aceastei organizaţii în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. În context, Vladimir Voronin a relevat că Republica Moldova se pronunţă pentru relansarea necondiţionată şi cât mai curând posibilă a procesului de negocieri în formatul „5+2”.Şeful statului a solicitat suportul AP a OSCE în reluarea tratativelor privind reglementarea transnistreană, subliniind că poziţia principială a Chişinăului constă îin faptul că orice formulă de soluţionare a conflictului urmează a fi aprobată în cadrul negocierilor îin formatul „5+2”.Preşedintele AP a OSCE a  accentuat că nu poate fi admis nici un fel de paralelism între diferendul din Kosovo şi cel transnistrean, dată fiind natura diferită a celor două conflicte.În aceeaşi zi, oficialul OSCE a s-a întâlnit cu viceprremierul  Ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, precum şi cu  reprezentanţii a tuturor formaţiunilor politice prezente în Parlament. În cadrul acestor întrevederi, principalele teme abordate au fost conflictul transnistrean, alegerile locale din 3 iunie, procesul democratic din Republica Moldova etc. Înaltul oaspete va efectua şi o vizită de documentare în regiunea transnistreană.