Trimite e-mail | Printeaza
17.05.2007

Serviciul de presă al MAEIE

În cadrul Consiliului Permanent al OSCE din 17 mai, Delegaţia Permanentă a Republicii Moldova a informat statele participante despre abuzurile comise recent de administraţia separatistă de la Tiraspol în Zona de Securitate. În particular, a fost remarcată reţinerea abuzivă de către structurile de forţă transnistrene a primarului şi consilierului din s. Corjova, precum şi împiedicarea deplasărilor preşedintelui raionului Dubăsari. Cazurile menţionate împreună cu alte acţiuni provocatoare sunt menite să tensioneze situaţia în localităţile subordonate autorităţilor constituţionale de pe malul stâng al Nistrului în preajma alegerilor locale, care vor avea loc pe 3 iunie a anului curent.

De asemenea, comunitatea OSCE a fost informată cu privire la blocarea de către regimul separatist a accesului în regiunea transnistreană a unor diplomaţi şi membrilor Misiunii OSCE în Moldova. A fost atrasă atenţia Consiliului Permanent că aceste acţiuni ale administraţiei separatiste violează în mod sfidător Acordul moldo-rus din 21 iulie 1992 cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului transnistrean.

În acest context, a fost indicat încă odată asupra ineficienţei mecanismului actual de menţinere a păcii şi necesitatea transformării acestuia într-o misiune multinaţională cu mandat internaţional. Factorii relevanţi ai OSCE au fost chemaţi să lanseze cât mai curând discuţii în acest sens.

Serviciul de presă al MAEIE17 mai 2007

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus