Trimite e-mail | Printeaza
17.05.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Goran Lennmarker, preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP a OSCE), preşedintele Comitetului pentru politică externă al Parlamentului suedez.

Preşedintele Vladimir Voronin a salutat prezenţa lui Goran Lennmarker la Chişinău, exprimîndu-şi convingerea că vizita actuală a preşedintelui AP a OSCE în ţara noastră va contribui la dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Şeful statului a evidenţiat, în special, însemnătatea vizitei de documentare a demnitarului OSCE la Chişinău pentru examinarea modalităţilor în care această organizaţie ar putea sprijini Republica Moldova în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. 

În context, Vladimir Voronin a relevat că Republica Moldova se pronunţă pentru relansarea necondiţionată şi cît mai curînd posibilă a procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Şeful statului a solicitat suportul AP a OSCE în reluarea tratativelor privind reglementarea transnistreană, subliniind că poziţia principială a Chişinăului constă în faptul că orice formulă de soluţionare a conflictului urmează a fi aprobată în cadrul negocierilor în formatul „5+2”.

În această ordine de idei, preşedintele AP a OSCE a ţinut să accentueze că nu poate fi admis nici un fel de paralelism între diferendul din Kosovo şi cel transnistrean, dată fiind natura diferită a celor două conflicte.

În cursul întrevederii au fost înalt apreciate rezultatele recentei vizite oficiale a   Preşedintelui Republicii Moldova în Regatul Suediei, subliniindu-se importanţa acesteia pentru aprofundarea şi extinderea dialogului bilateral.

Goran Lennmarker a reiterat poziţia autorităţilor suedeze privind susţinerea fermă a perspectivei europene a ţării noastre. Republica Moldova este  un stat european şi, dacă doreşte, are dreptul să facă parte din familia europeană unită, a declarat oficialul suedez. Preşedintele Comitetului pentru politică externă al Parlamentului suedez a subliniat că toate cele 7 fracţiuni din cadrul legislativului de la Stockholm susţin ideea extinderii în continuare a UE şi a acceptării  Republicii Moldova în calitate de membru al Uniunii Europene.

Preşedintele a exprimat gratitudine autorităţilor suedeze pentru sprijinul aspiraţiilor europene ale ţării noastre, apreciind, de asemenea, intenţia Suediei de a adera în timpul cel mai apropiat la Centrul comun de eliberare a vizelor. În context, Vladimir Voronin a menţionat că la sfîrşitul anului curent urmează a fi finalizată implementarea Planului de Acţiuni „Republica Moldova – Uniunea Europeană” şi că autorităţile moldoveneşti sînt interesate în  dezvoltarea dialogului politic cu UE şi după îndeplinirea acestui document strategic. Printre obiectivele trasate în acest sens şeful statului a numit facilitarea regimului de vize în ţările comunităţii europene pentru cetăţenii Republici Moldova şi  semnarea acordului de comerţ asimetric cu UE. Preşedintele a subliniat, de asemenea,  intenţia părţii moldoveneşti de a urma neabătut calea integrării europene şi de a realiza acţiunile necesare pentru atingerea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană.

2007-05-17

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus