Trimite e-mail | Printeaza
17.05.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat o şedinţă la tema identificării unor noi posibilităţi de facilitare a procesului de extindere a suprafeţelor  plantate cu viţă de vie. La consfătuire au participat prim-ministrul Vasile Tarlev, ministrul economiei şi comerţului, Igor Dodon, ministrul finanţelor, Mihail Pop, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatol Gorodenco, directorul general al Agenţiei Agro-Industriale „Moldova-Vin”, Valeriu Mironescu, preşedintele Asociaţiei Băncilor  din Moldova, Petru Veveriţă, vicepreşedintele „Băncii de Economii”, Dumitru Boxan, consilieri prezidenţiali.        

În cursul şedinţei, Preşedintele a remarcat faptul extinderii suprafeţelor de viţă de vie din ţară, precizînd că în ultimii ani au fost plantate cca 18 mii de hectare de această cultură. Şeful statului a pledat pentru continuarea acestui proces, care are o importanţă deosebită nu doar pentru industria vini-viticolă, ci şi pentru dezvoltarea economiei naţionale în ansamblu.     

Vladimir Voronin a subliniat că autorităţile statului acordă agenţilor economici sprijinul necesar în plantarea viţei de vie, inclusiv prin compensarea din bugetul de stat a cheltuielilor suportate de aceştia la înfiinţarea plantaţiilor noi. Vom susţine şi în continuare, pe toate căile, această tendinţă extrem de benefică pentru economia Republicii Moldova, a relevat şeful statului.

Preşedintele s-a pronunţat pentru identificarea unor procedee noi, mai eficiente de stimulare a agenţilor economici în extinderea suprafeţelor plantate cu viţă de vie. În context, Vladimir Voronin a menţionat oportunitatea aplicării metodei ipotecare în procesul de înfiinţare a plantaţiilor viticole. Şeful statului s-a referit la avantajele acestui sistem: creditarea şi acoperirea ratei dobînzii la împrumuturile oferite în scopul creării plantaţiilor noi; acordarea perioadei de graţie în restituirea creditelor, pînă la obţinerea primei recolte, etc.

Şeful statului a solicitat definirea tuturor aspectelor legate de posibilitatea utilizării practice a metodei ipotecare la înfiinţarea plantaţiilor viticole, inclusiv a celor ce ţin de cadrul juridico-instituţional, financiar-bancar, tehnologic. În termen de o săptămînă, un grup de lucru condus de ministrul economiei şi comerţului, Igor Dodon, urmează să examineze problema în cauză şi să înainteze Guvernului propuneri concrete în acest sens. 

2007-05-17   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus