Trimite e-mail | Printeaza
17.05.2007

Serviciul de presa al Guvernului Republicii Moldova

Guvernul întreprinde acţiuni conjugate în vederea valorificării eficiente a asistenţei externe în sumă de 1,2 mlrd. dolari, declarate în cadrul Grupului Consultativ al Donatorilor pentru Moldova din 12 decembrie 2006.

La Bruxelles în decembrie 2006, Moldova a devenit eligibilă pentru suma de aproximativ 1.2 mlrd. dol. SUA ca asistenţă pe parcursul următorilor trei ani. Din suma respectivă, aproximativ 680 mln. dol. au fost destinaţi proiectelor care deja sunt în proces de derulare în domenii de importanţă majoră pentru Moldova, precum: educaţie, dezvoltarea sectorului privat, dezvoltarea infrastructurii, ocrotirea sănătăţii, dezvoltarea sectorului agricol, etc.

Suma de circa 520 mln. dol. SUA va fi îndreptată la implementarea proiectelor noi, identificate în comun cu toţi partenerii. Deja au fost stabilite domeniile de asistenţă pentru majoritatea mijloacelor. Demararea propriu-zisă a proiectelor este condiţionată de procedurile standard de pre-lansare, cum ar fi definitivarea termenelor de referinţă si altor documente de proiect, procesul de negocieri, aprobarea finanţării proiectului de către donator (ex. Banca Mondială), etc.

Toate deciziile privind utilizarea asistenţei externe, precum şi monitorizarea implementării proiectelor în derulare este asigurată de către Comitetul Naţional pentru Asistenţa Externă, creat prin Hotărîrea Guvernului nr. 322 din 28 martie 2006, din componenţa căruia fac parte membri ai Guvernului, administraţiei publice locale şi societăţii civile.

2007-05-17

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus