Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2007

Adrian Cioroianu despre posibile discuţii Moscova - Chişinău

Adrian Cioroianu despre posibile discuţii Moscova - Chişinău

Ministrul român de externe Adrian Cioroianu a declarat cu prilejul întâlnirii cu omologii săi din Georgia şi Lituania că atât România cât şi cele două ţări baltice trebuie să acorde atenţie unei eventuale înţelegeri dintre Moscova şi Chişinău cu privire la înlocuirea trupelor ruseşti din Transnistria.

Ar fi vorba despre un presupus plan secret de plan secret de soluţionare a conflictului nistrean.Adrian Cioroianu, citat de Rompres, a afirmat că România consideră că astfel de acorduri, discuţii sau negocieri pe care Republica Moldova le-ar avea cu Federaţia Rusă, trebuie să fie transparente şi deschise. Ministrul român de externe a adăugat că atât timp cât liderii de la Chişinău îşi exprimă speranţa faţă de o apropiere mai mare de Uniunea Europeană, orice înţelegere de culise cu Rusia ar părea o dorinţă de auto-înstrăinare de Europa.

„Toată lumea se întreabă cu privire la un presupus plan între Chişinău şi Moscova, potrivit căruia Federaţia Rusă şi-ar retrage condiţionat trupele din Transnistria: pentru o prezenţă a unor politicieni transnistreni în Parlamentul Republicii Moldova”, a adăugat Adrian Cioroianu

Dar, adaugă el „nu avem deocamdată dovezi concrete că un astfel de plan ar exista. Până acum am discutat despre nişte supoziţii”.

Ministrul de externe a adăugat că orice dialog al Chişinău-lui cu Federaţia Rusă ar trebui să se desfăşoare într-un cadru deschis, iar Uniunea Europeană să fie informată.

Întrebat care e poziţia statelor membre a Uniunii Europene în acest sens, Adrian Cioroianu a declarat că atunci când se va afla despre existenţa sau inexistenţa planului, statele membre se vor pronunţa pe marginea acestui subiect.

Deocamdată, nu e clar dacă planul există şi dacă da, în ce parametri s-ar înscrie înţelegerea.

Ţările baltice, Lituania în special şi România sunt datoare să stea cu ochii pe această problema, deoarece – a declarat Adrian Cioroianu, citat de Rompres – se întâmplă în vecinătatea imediată.

Trebuie să fim atenţi pentru că de acest lucru ţin nu doar relaţiile noastre cu Republica Molldova sau Rusia, dar această problemă poate ajunge pe agenda discuţiilor între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă”, a mai declarat ministrul de externe al României, aflat într-o vizită la Bruxelles.

Sursa:BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus