Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.05.2007

Preoţii bisericii ortodoxe protestează împotriva noii legi a cultelor

Marţi, un grup de preoţi au pichetat Preşedinţia, încercând să-i înmâneze preşedintelui Voronin o petiţie, prin care protestează faţă de noua lege a cultelor aprobată vinerea trecută de Parlament. Preoţii susţin că neacordarea prin lege a unui statut aparte pentru biserica ortodoxă este un act păgân. În opinia lor, religia ortodoxă ar trebui să aibă un statut aparte poate chiar de religie de stat.

Legea despre cultele religioase şi părţile lor componente consolidează princiipiile egalităţii şi libertăţii cultelor faţă de lege şi separarea lor de stat. Noua lege prevede că statul nu se amestecă în activitatea cultelor,iar legislaţia fiscală se resfânge atât asupra părţilor componente ale cultelor, cât şi asupra întreprinderilor şi instituţiilor create de către acestea. Veniturile de pe urma activităţii de producţie şi editoriale se impozitează. Dreptul la proprietatea imobiliară aparţine cultului religios numai dacă el a construit clădirea.

Proiectul legii menţionat a fost adoptat în prima lectură la 23 decembrie 2005, după care a fost spus expertizei de către Consiliul Europei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus