Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2007

Moldova reintră pe orbita Rusiei

In ciuda declaratiilor pro-europene, Chisinaul se indreapta spre Moscova 

După o serie de declaraţii în care indică dorinţa de apropiere faţă de Uniunea Europeană şi structurile occidentale Republica Moldova revine pe vechea orbita a Moscovei, constată publicaţia Centrului Independent de Jurnalism de la Madrid – „El Conformista Digital”.În opinia analiştilor centrului citat, conflictul transnistrean îşi va găsi rezolvarea doar pe calea revenirii Republicii Moldova sub protectorat rusesc.În prezent, conform analizei menţionate, se produce integrarea treptată a Republicii Moldova şi Transnistriei cu Rusia printr-o serie de proiecte economice, observându-se şi o apropiere a poziţiei Chişinăului şi Moscovei faţă de federalizarea Republicii Moldova, ca soluţie pentru conflictul transnistrean. Federalizarea ar putea să anihileze Republica Moldova ca stat independent.

În acelasi articol, „El Conformista Digital” prezintă o analiză complexă a situaţiei social-politice din Republica Moldova, care din 1992 rămâne cea mai săracă ţară din Europa. Peste jumătate din populaţia Moldovei trăieşte sub pragul sărăciei. Speranţa de viaţă a bărbatilor moldoveni este de 61 de ani, iar a femeilor - de 69 de ani. Rata mortalităţii infantile se ridică la 3,2%. Potrivit „El Conformista Digital”, la Chişinău se poate constata o puternică tensiune între partea românofilă a moldovenilor şi elita politică rusofonă, pe fondul afluxului tot mai mare de moldoveni în România, care speră să devina cetăţeni ai UE, odată cu intrarea în posesia unui paşaport românesc. Publicaţia citată nu exclude nici eventuala obţinere a independenţei de către Transnistria, care de pe acum evocă precedentul Kosovo.

The Economist critica tonul lui Basescu Revista The Economist a publicat in editia electronica de ieri un articol in care este descrisa situatia din Republica Moldova, "tara pe care Europa a uitat-o", criticand politica "simplista" a presedintelui Traian Basescu fata de statul vecin, informeaza Mediafax. "Republicii Moldova ii lipseste cultura glorioasa a Europei Centrale, romantismul expresiv al Balcanilor, farmecul si atractia tarilor baltice sau uriasa importanta strategica a Asiei Centrale si Caucazului. Are rolul unei tari care poate fi cu usurinta ridiculizata (...)", noteaza autorii articolului, adaugand ca, "desi Moldova intr-adevar este mica, izolata si condusa necorespunzator, nu este insa ridicola". "Traian Basescu, presedintele Romaniei (in prezent suspendat), un jovial fost capitan de nava, considera ca Republica Moldova este un experiment esuat, care probabil ar avea o situatie mult mai buna daca s-ar alatura Romaniei. (...) Insa, in calitatea de sef de stat (...), atitudinea pare grosolana", comenteaza editorialistii britanici. The Economist mentioneaza ca: "Moldova este condusa de o elita sovietica provinciala, incompetenta, care a pierdut nu doar increderea lumii externe, ci si a propriei populatii. Populatia se inghesuie sa obtina pasapoarte romanesti (asa cum explica presedintele: 800.000 dintr-o populatie de 4,5 milioane). In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenia acestei tari, accesibila celor mai multi dintre moldoveni, este irezistibil de atractiva, iar procesul reunificarii nu poate fi oprit", subliniaza The Economist. Publicatia critica si ceea ce numeste "notiunile simpliste" cu care ar opera Traian Basescu: "Romania a depus eforturi pentru a adera la Uniunea Europeana si acum se lupta sa reziste in blocul comunitar. Moldova are probleme mult mai grave si nici macar nu se afla in camera de asteptare a aderarii. Ultimul lucru pe care il doreste Uniunea Europeana este o alta tara fosta comunista saraca si condusa gresit".Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus