Trimite e-mail | Printeaza
14.05.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Cu ocazia participării în cadrul Sesiunii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei din perioada 10-11 mai, dna Eugenia Kistruga, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut un şir de întrevederi bilaterale cu înalţi reprezentanţi ai statelor membre ale Organizaţiei. În acest context, dna Viceministru s-a întîlnit cu dl Fiorenzo Stolfi, Ministru al Afacerilor Externe şi Politice al San-Marino, Preşedinte în exerciţiu al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei; dna Rita Kieber-Beck, Ministru al Afacerilor Externe al Liechtenstein-ului; dl Nicolas Schmit, Viceministru al Afacerilor Externe şi Imigrării al Luxemburgului; dl Manuel Lobo Antunes, Viceministru al Afacerilor Externe al Portugaliei.

În cadrul întrevederilor interlocutorii au abordat probleme ce ţin de intensificarea relaţiilor bilaterale în domeniul politic, economic şi juridic, precum şi perspectiva soluţionării conflictului transnistrean, cooperarea pe plan multilateral, inclusiv în cadrul UE, OSCE, ONU.

Întîlnindu-se cu Ministrul Afacerilor Externe al San-Marino, dna Eugenia Kistruga l-a felicitat pentru exercitarea excelentă a Preşedinţiei san-marineze în cadrul Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi a abordat subiectul raporturilor bilaterale în domeniul infrastructurii sociale, turismului, educaţiei şi altele. La rîndul său, Ministrul san-marinez a asigurat partea moldovenească cu privire la susţinerea vocaţiei europene a Republicii Moldova şi avansarea ei pe calea integrării în Uniunea Europeană.

Obiectivul de integrare europeană al Republicii Moldova a fost accentuat, în mod special, şi în cadrul întrevederii cu Viceministrul Afacerilor Externe al Portugaliei, ţară care va deţine Preşedinţia Uniunii Europene începînd cu luna iunie 2007. În acest context, dna Eugenia Kistruga a solicitat viitoarei Preşedinţii a UE susţinerea integrării europene a Republicii Moldova. De asemenea, partea moldovenească a solicitat Portugaliei să adere la Centrul Comun de eliberare a vizelor Schengen de la Chişinău. Interlocutorii au mai discutat probleme ce ţin de organizarea vizitelor reciproce la nivel înalt şi de cooperarea în domeniul juridic.

În cadrul întrevederii cu Viceministrul luxemburghez, dna Eugenia Kistruga a propus organizarea consultărilor interministeriale pentru efectuarea schimbului de experienţă în domeniul integrării europene. Un accent deosebit a fost pus asupra obţinerii expertizei Luxemburgului cu privire la armonizarea legislaţiei. Părţile au examinat perspectiva intensificării relaţiilor bilaterale şi în domeniul educaţiei şi ştiinţei. Dna Kistruga a solicitat sprijinul Luxemburgului pentru adoptarea, în cadrul viitoarei sesiuni a Adunării Generale a ONU, a Rezoluţiei ONU cu privire la conflictele îngheţate, înaintată de către statele GUAM.

În timpul schimbului de opinii cu Ministrul Liechtenstein-ului, acesta a exprimat disponibilitatea pentru dezvoltarea cooperării în domeniul asistenţei tehnice şi semnarea unui acord bilateral în acest sens. Părţile au discutat şi alte chestiuni referitoare la aprofundarea relaţiilor bilaterale.

Serviciul de presă al MAEIE14 mai 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus