Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-05-13/658-658.html
Data: May 13, 2007 (10:13)

Moldova a ratificat Convenţia cadru a OMS privind Controlul Tutunului

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenţia cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul Tutunului.

Convenţia în cauză a fost adoptată la 21 mai 2003, în cadrul celui de-al 56-lea Forum Mondial al Sănătăţii de către 192 de ţări membre a OMS. În aprilie 2007, din cele 192 state membre ale OMS, 168 state au semnat Convenţia, iar 144 au ratificat tratatul. Republica Moldova a semnat acest document la 29 iunie 2004, însă ratificarea acestuia a fost tergiversată, aprobarea fiind precedată de mai multe acţiuni ale ONG. Astfel, deşi proiectul de lege privind ratificarea convenţiei a fost elaborat în toamna anului 2006, la 14 decembrie 2006, acesta este retras de pe ordinea de zi a Parlamentului, iar ulterior, la 28 decembrie 2006 Parlamentul a aprobat o hotîrâre privind acordarea a 3 mil. Lei pentru cultivatorii de tutun din Moldova. Pe parcursul anului 2006 organizatiile neguvernamentale au avut numeroase discuţii cu parlamentarii cu referire la ratificarea CCCT, iar la februarie 2007 au sesizat personal preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, privind problema neratificarii Convenţiei, scoaterii documentului de pe ordinea de zi a şedintei plenare, şi că la scurt timp după aceasta au fost acordate subvenţii substanţiale producătorilor de tutun. A urmat o conferinţă de presă la 3 mai 2007, susţinută de către membrii coaliţiei ONG de Promovare a Politicilor de Control asupra Tutunului, după care, Birolul permanent al Palamentului a pus pe ordinea de zi această chestiune.

De notat că în Legea privind ratificarea acestei convenţii se arată că textul Convenţiei Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, nu prevede interdicţii la creşterea tutunului, nici restricţii ce ţin de politicile naţionale subvenţionare a agricultorilor. Totodată, deputaţii menţionează că această Convenţie trebuie să fie un instrument eficace pentru mobilizarea internaţională a resurselor financiare şi tehnice pentru activităţile alternative tutunului. De asemenea, legea prevede că Republica Moldova nu va sprijini nici o propunere privind utilizarea Convenţiei pentru punerea în aplicare a practicilor discriminatorii în liberul schimb. Totodată, Legea menţionată prevede elaborarea Strategiei Naţionale de Combatere a Tutunului.

Conform strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar în perioada anilor 2006 – 2015, ramura tutunului din Moldova este declarată drept ramură strategică pentru investiţiile agenţilor economici. “Importanţa strategică a ramurii tutunului în economia ţării este determinată de nivelul înalt al rentabilităţii şi veniturilor în buget, de menţinerea şi crearea locurilor de muncă în spaţiul rural”, se arată în Strategie. Pe de altă parte, statisticile arată că rata mortalităţii prin maladii condiţionate de consumul produselor din tutun în Republica Moldova este de 2,2 ori mai mare decât în Europa şi constituie 864 de persoane din 100 de mii, iara rata fumătorilor a ajuns la 46%. Alarmant este şi rata mare a tabagismului în rândul copiilor până la 10 ani şi a adolescenţilor. Astfel, potrivit studiilor naţionale efectuate în rândurile elevilor de 13-15 ani, în prezent fumează 24% băieţi şi 10% din fete şi numărul acestora este în creştere. O altă problemă este accesul facil al minorilor la articolele de tutun - peste ¾ din fumătorii minori nu au avut probleme la procurarea ţigărilor.

Sursa: Portalul ONG Moldova, Parlamentul RM