Trimite e-mail | Printeaza
11.05.2007

Discursul Domnului Vladimir Voronin, Preşedintele Republicii Moldova, la Summitul Şefilor de Stat şi de Guvern al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) (Zagreb, 11 mai 2007)

Onorată Asistenţă, Cu deosebită plăcere, adresez un salut cordial tuturor celor prezenţi la acest Summit, care are o importanţă majoră pentru statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est. Importanţa actualei reuniuni se explică, în mare parte, atît prin eforturile depuse de către ţările noastre în vederea transformării acestei structuri de cooperare regională în una cu vocaţia de a deveni „voce” a regiunii, cît şi prin activităţile prodigioase desfăşurate de Croaţia pe parcursul Preşedinţiei sale în cadrul ei. Adresez sincere felicitări Croaţiei pentru îndeplinirea cu succes a mandatului său. 

 Doresc să menţionez că Republica Moldova acordă o atenţie deosebită cooperării sud-est-europene. Participarea noastră activă la procesele şi iniţiativele din această zonă este determinată de faptul că ele constituie pentru ţara mea mecanisme şi instrumente complementare de realizare a unui obiectiv clar stabilit: avansarea pe calea integrării în Uniunea Europeană.

Onorată Asistenţă, Vreau să menţionez că procesele ce au loc în Europa de Sud-Est devin din ce în ce mai dinamice şi că progresele înregistrate deja de statele noastre denotă voinţa şi ambiţia lor politică de a se alinia la valorile şi principiile europene. Implicarea Uniunii Europene şi a instituţiilor europene în aceste procese reprezintă o oportunitate esenţială pentru a face din Europa de Sud-Est o regiune a democraţiei, a securităţii, a stabilităţii, a prosperităţii şi a cooperării şi pentru a promova interesele statelor participante ce ţin de integrarea lor în structurile politice, de securitate şi economice europene.

 Am stabilit cu toţii o agendă foarte ambiţioasă pentru implementarea transformărilor decise şi pentru realizarea scopurilor noastre. Totodată, ca urmare a conlucrării noastre fructuoase şi a spiritului de cooperare ce domneşte în regiune, am reuşit să adoptăm decizia de a institui, la începutul anului 2008, Consiliul Regional de Cooperare, lucru cu care nu putem decît să ne felicităm reciproc. 

 Sînt sigur că această organizaţie regională va fi un instrument util şi eficient în gestionarea relaţiilor interstatale din regiune şi în transformarea acesteia într-un spaţiu al securităţii, stabilităţii şi colaborării mutuale pentru realizarea obiectivului nostru comun – aderarea la Uniunea Europeană. Această voinţă de a acţiona în mod solidar o confirmă şi deciziile adoptate de către miniştrii afacerilor externe privind desemnarea primului Secretar General al Consiliului Regional de Cooperare, această funcţie urmînd a fi deţinută de reprezentantul Croaţiei, şi stabilirea sediului Secretariatului Consiliului în capitala Bosniei şi Herţegovinei, Sarajevo.

 Vreau să profit de acest prilej pentru a mulţumi participanţilor la Pactul de Stabilitate, precum şi personal domnului Erhard Busek, pentru suportul acordat întregii zone în procesele de dezvoltare şi cooperare atît politică, cît şi sectorială. Nu încape îndoială că toate realizările obţinute în această privinţă trebuie să le păstrăm şi să le dezvoltăm în continuare, spre binele ţărilor şi popoarelor noastre.

Stimaţi Colegi,  Acum un an, la Thessaloniki, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al SEECP, fapt care a confirmat nu numai apartenenţa geografică a ţării mele la această regiune, dar şi ataşamentul ei politic faţă de obiectivele şi valorile acesteia. 

 În această perioadă, ţara mea s-a implicat şi mai activ în realizarea obiectivelor şi priorităţilor Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, ceea ce a demonstrat interesul direct şi constant al Republicii Moldova de a contribui la soluţionarea în comun a problemelor cu care se confruntă popoarele statelor din regiune şi la ajustarea funcţională a activităţilor şi structurilor SEECP la activităţile şi structurile Uniunii Europene. Onorată Asistenţă,

 Vreau să exprim sincere mulţumiri tuturor partenerilor noştri pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în vederea preluării Preşedinţiei SEECP pentru perioada 2008-2009, după Bulgaria. 

 Totodată, felicit autorităţile şi întregul popor al Muntenegrului cu ocazia aderării ţării lor la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est şi să le urez „Bun venit!” în familia SEECP. 

 În încheiere, adresez încă o dată felicitări autorităţilor Croaţiei pentru realizarea unei Preşedinţii reuşite şi productive, urînd mult succes Bulgariei în exercitarea viitoarei Preşedinţii a SEECP. Sînt sigur că ea va contribui la creşterea rolului SEECP în calitate de catalizator al procesului de integrare europeană a ţărilor din Europa de Sud-Est prin transferul experienţei sale, a unui stat mai avansat în procesul de integrare, către partenerii săi din spaţiul sud-est-european şi la consolidarea mecanismelor şi instrumentelor existente şi a celor nou-create pentru realizarea vocaţiei Europei de Sud-Est.

Mulţumesc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus