Trimite e-mail | Printeaza
10.05.2007

Primul-ministru Vasile Tarlev se află în vizită oficială în Republica Letonia.

În debutul vizitei, Vasile Tarlev a participat la un prînz de lucru, oferit în cinstea sa de către Artis Pabriks, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Letonia.

La întîlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii ministerelor de externe din opt state din regiune: Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Norvegia, Suedia, inclusiv David Kramer, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA.

În cuvîntul său de salut Premierul moldovean a menţionat că relaţiile moldo-letone cunosc o dezvoltare ascendentă chiar de la proclamarea independenţei ambelor ţări, Moldova beneficiind de un sprijin  substanţial din partea Letoniei în calea sa spre edificarea unui stat bazat pe drept şi a unei economii de piaţă prospere.

De asemenea şeful Executivului moldav a subliniat că relaţiile cu Republica Letonia, membru activ al Uniunii Europene, constituie un compartiment prioritar în politica externă a Moldovei. „Letonia este pentru noi un model elocvent al unei ţări prospere şi stabile din punct de vedere economic şi social. Din acest motiv  interesul Moldovei de a prelua experienţa acestei ţări, de a aprofunda şi extinde raporturile în diverse domenii, este de o importanţă majoră”, a adăugat Primul-ministru.

Referindu-se la politica economică a Republicii Moldova, Premierul a remarcat că aceasta  întotdeauna a fost orientată spre deschiderea economiei naţionale spre exterior, spre atragerea investiţiilor străine directe, prin crearea unui climat de afaceri favorabil activităţii investiţionale. Drept rezultat, potrivit Premierului, a fost obţinut un regim comercial deschis şi liberal, structura tarifară fiind una dintre cele mai reduse dintre regimurile comerciale ale altor ţări din estul Europei. De asemenea, potrivit Premierului, Moldova a obţinut un acces liberalizat pe pieţele vecine, a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului şi la CEFTA modernizată, iar actualmente în Moldova au loc reforme economice revoluţionare.

Vasile Tarlev şi-a exprimat speranţa că Letonia va acorda sprijin Moldovei în atingerea năzuinţelor sale de integrare europeană.

Artis Pabriks, a salutat prezenţa Premierului moldovean la Riga, reiterînd interesul pentru procesele economice şi politice ce se desfăşoară în ţara noastră. Şeful diplomaţiei letone a remarcat că Moldova a obţinut un grad înalt de stabilitate în toate domeniile de dezvoltare, iar prezenţa colegilor din cele opt state demonstrează interesul şi disponibilitatea de a sprijini Moldova în acţiunile de integrare europeană.

2007-05-10

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus