Trimite e-mail | Printeaza
10.05.2007

ALOCUŢIUNEA Domnului Vladimir VORONIN, Preşedintele Republicii Moldova, la Memorialul „Eternitate” (9 Mai 2007)

Stimaţi Concetăţeni,Dragi Veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei,

 Au trecut mai bine de şase decenii de la Marea Victorie. Rămîn tot mai puţini şi mai puţini oameni care au cunoscut şi au participat la acel război groaznic. Dumneavoastră, însă, vedeţi cu toţii că numărul celor care vin încoace, la Focul Veşnic, nu scade. Nu scade nici numărul celor care, în fiecare an, în diferite ţări ale Europei, vin în ziua de 9 Mai, la mormintele marilor eroi, numărul celor care îşi pleacă frunţile în faţa memorialelor grandioase, în faţa gropilor comune sau în faţa modestelor monumente săteşti.

 Ai impresia că în această zi toate forţele antifasciste din lume participă la o trecere în revistă, că anume în această zi valorile libertăţii umane, ale independenţei, fraternităţii şi jertfirii de sine dobîndesc, iarăşi, necondiţionat, prioritate faţă de preocupările noastre cotidiene. În această zi, noi – feciorii şi nepoţii marilor eliberatori ai Europei – conştientizăm mai profund adevărata noastră coeziune şi demnitate, eterna noastră recunoştinţă faţă de cei care au curăţat lumea de ciuma fascistă.

 Moldova a pierdut în acest război peste 300 mii de locuitori paşnici. Pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei au luptat sute de mii de conaţionali de-ai noştri, 56 de mii dintre ei rămînînd pentru totdeauna să zacă în pămînt pe imensele întinderi dintre Stalingrad şi Berlin. Şi noi ştim că astăzi, de la Colina Mamaiev pînă la Parcul Treptow, faptele lor eroice vor fi omagiate, tot aşa cum noi ne plecăm astăzi frunţile în amintirea celor peste 70 de mii de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Sovietice, care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea Moldovei.Stimaţi Compatrioţi,

Dragi Veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Sînt convins că nici un istoric şi nici un politician nu vor putea niciodată să subestimeze importanţa şi semnificaţia acestei nemuritoare fapte de eroism a popoarelor fostei Uniuni Sovietice, a popoarelor ţărilor coaliţiei antihitleriste. Atunci, în 1945, omenirea a reuşit să demonstreze capacitatea sa de a învinge răul absolut, să dea dovadă de solidaritate şi bărbăţie în cele mai dramatice momente ale istoriei. Şi aprecierile pe care le dădeau liderii marilor puteri curajului ostaşilor sovietici rămîn a fi cele mai sigure, principalele, mărturii ale acelei coeziuni, ale acelei solidarităţi, ale acelei înţelegeri reciproce şi compasiuni nemaivăzute. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Franklin Roosevelt, stăpînit de cele mai puternice şi mai luminoase sentimente, scria: „Fermitatea şi eficacitatea cu care popoarele Uniunii Sovietice resping hoardele de agresori, însufleţesc şi celelalte naţiuni care luptă pentru păstrarea independenţei lor”. Iar Winstion Churchill a făcut, cu spiritul său categoric, de politician şi istoric de marcă, următoarea previziune: „Faptele de eroism ale Forţelor Armate Sovietice, ale partizanilor, eforturile şi suferinţele populaţiei civile sovietice la apărarea Patriei lor vor intra în istorie pentru toate timpurile”.

 Şi noi ştim că această previziune s-a împlinit. S-a împlinit ea şi pe meleagurile noastre, unde monumentele eroilor sovietici căzuţi ocupă cel mai de cinste loc printre celelalte altare ale memoriei noastre istorice. Sîntem convinşi că şi acest Memorial, şi Complexul de la Capul de Pod Şerpeni, şi sutele de alte necropole ostăşeşti, împrăştiate prin toată Moldova, sînt, în primul rînd, monumente ale conştiinţei noastre, ale fraternităţii noastre, ale ataşamentului nostru sincer faţă de valorile umane fundamentale.

 Sînt bucuros că Moldova de astăzi este anume aşa. Sînt mîndru că, aspirînd la un viitor european, comun şi luminos, poporul Moldovei, totodată, nu se dezice de eroii săi, nu renunţă la memoria sa, la sentimentele sale de recunoştinţă faţă de toţi cei care ne-au adus libertatea. Şi acum, uitîndu-mă la veteranii de război, la miile de tineri şi tinere care au venit la Focul Veşnic, sînt încrezător, mai mult ca oricînd, în cel mai luminos viitor al ţării noastre, în prosperarea ei în noul mileniu.

Trăiască Marea Victorie!Trăiască poporul Republicii Moldova!Veşnică amintire eroilor! 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus