Trimite e-mail | Printeaza
09.05.2007

Asociatia Farmacistilor din Republica Mooldova a făcut totalurile proiectului de colectare de fonduri pentru bolnavii de cancer ”DĂRUIEŞTE SPERANŢE”

În luna februarie 2007, Asociatia Farmacistilor din Republica Moldova a implimenatat campania de colectare de fonduri pentru bolnavii de cancer, ”DĂRUIEŞTE SPERANŢE”. Scopul principal al proiectului a fost  punerea în valoare a problemei existente în Republica Moldova, precum şi colectarea de fonduri pentru  asistenţa Institutului Naţional de Oncologie în procurarea de echipamente de diagnosticare şi medicamente de tratament  si, nu în ultimul rînd, crearea posibilităţii de  antrenare în proces a întregii societăţi.

In Moldova, cancerul anual cauzeaza decesul a circa 7000 persoane. Această problema fiind foarte accentuată, Asociatia Farmacistilor din Republica Moldova  a iniţiat proiectul dat de colectare a fondurilor si a venit în ajutor celor care suferă de aceasta cumplită boală precum şi a informat şi educat populaţia asupra prevenirii cancerului.

Oamenii care au fost implicati în acest proiect au devenit un exemplu pentru întreaga ţară prin modul în care au reacţionat la acest mesaj, prin mărinimia de care au dat dovadă, ajutînd material şi moral pe cei care suferă de cancer.

Unul dintre primii care a contribuit la colectarea de fonduri  este preşedintele Parlamentului Marian Lupu care la rîndul său a îndemnat fiecare deputat din Parlamentul Republicii Moldova  să participe activ la proiect.

Este demn de menţionat şi mărinimia de care a dat dovadă conducerea S.A. Banca de Economii, companiile „ Aridon”, „Egis” „Mazur dent” „Rostral”, „Tehnosec” „Zubresti” S.A, „Academia Stefan cel Mare”, „Centrul de Combatere a traficului de persoane” din Chişinău, Comisariatele de Poliţie  din toate oraşele Republicii Moldova, Moldcell, Curtea de Conturi şi multe altele.

Nu putem să nu apreciem ajutorul generos a lui Bojoreanu Constantin, Buliga Valentina, Dunai Andrei, Podlesnov Igor, Procopisin Vasile, Sofroni Dumitru, Filat Vladimir şi a tuturor oamenilor cu inima mare care prin contribuţia  lor au salvat vieţi.

Campania de colectare de fonduri a avut succes, în total colectîndu-se suma de 495 000 mii lei. Din aceşti bani au fost achiziţionate medicamente şi echipamente pentru diagnosticarea cancerului precum: echipament pentru diagnostic morfopatologic, analizator hematologic automat pentru secţia hematologie copii, reagenţi pentru testări, echipamente pentru efectuarea biopsiei glandei mamare, medicamente pentru secţia hematologie copii,  şi au fost predate Institutului Oncologic din Chişinău.  Acest lucru a fost posibil datorită  ajutorului moral şi material a fiecăruia dintre noi, a celor care au dorit să aprindă lumina speranţei în sufletele bolnavilor de cancer.

ORGANIZATOR

ASOCIAŢIA FARMACIŞTILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA a fost fondată la 30.09.1996 prin decizia Congresului Farmaciştilor din întreaga ţară şi numără astăzi circa 3000 membri-farmacişti, ce activează în toate domeniile sistemului farmaceutic. ASOCIAŢIA reprezintă astăzi singura organizaţie nonguvernamentală a farmaciştilor. În asociaţie de asemenea au intrat circa 200 întreprinderi farmaceutice, în calitate de membri colectivi, care activează în diverse domenii,cum ar fi producerea medicamentelor,distribuire,farmacii comunitare.Actualmente, cu suportul OMS în derulare este proiectul de implementare a regulilor de bună practică în farmacie (GPP), Republica Moldova, fiind singura ţară din regiunea europeană selectată pentru implementarea acestui proiect pilot în vederea îmbunătăţirii practicilor farmaceutice.

SPONSOR

Proiectul a fost realizat cu susţinerea financiară a companiei farmaceutice elveţiene ”Hoffman-La Roche ltd”. ROCHE este una din cele mai mari companii farmaceutice din lume, orientată spre cercetare şi inovaţie atît în domeniul farmaceutic cît şi diagnostic cu oficiul central în Basel, Elveţia. În calitate de furnizor al produselor şi serviciilor inovaţionale pentru detectarea precoce, prevenirea, diagnosticul şi tratamentul maladiilor, grupul Roche contribuie timp de mai bine de 100 de ani la îmbunătăţirea semnificativă a sănătăţii şi calităţii vieţii pacienţilor. Roche este compania numărul 1 la nivel mondial în oncologie, unul din principalii furnizori de produse în domeniul virologiei (hepatite, gripă, SIDA) şi transplantului, lider pe piaţa diagnosticelor, testelor, echipamentelor.Compania Roche a venit în Moldova în aprilie 2006 prin deschiderea unei reprezentanţe oficiale la Chişinău.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus