Trimite e-mail | Printeaza
08.05.2007

Informaţie despre implementarea componentei termice a Proiectului Energetic II

Activităţile de implementare a Proiectului Energetic II, finanţat din creditul Băncii Mondiale (circa 35 milioane dolari SUA) includ importante investiţii în dezvoltarea sistemului electro- şi termo-energetic al ţării, care se integrează în procesul reformelor de amploare din sectorul energetic.

Componenta termică a proiectului prevede măsuri de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei alimentării cu energie termică a unui şir de obiecte publice de menire socială, inclusiv construcţia unor centrale termice moderne, înlocuirea reţelelor termice şi a sistemelor de încălzire şi aprovizionare cu apă caldă. În cadrul componentei termice au beneficiat şi beneficiază de implementarea proiectului 35 de instituţii sociale, frecventate de peste 1,200,000 persoane pe an. Majoritatea obiectelor – scoli, grădiniţe, spitale raionale, etc., sînt din oraşe mici; în acelaşi timp în proiect se desfăşoară reconstrucţia sistemelor de încălzire, apă caldă şi alimentare cu abur la obiecte de importanţă republicană – Spitalul Clinic Republican şi Institutul Oncologic.

În condiţiile crizei economice de după 1990, complexul termo-energetic s-a confruntat cu o situaţie dificilă, din cauza creşterii preţurilor la combustibil, uzurii avansate şi eficienţei scăzute a echipamentului, lipsei fondurilor pentru întreţinere curentă şi reparaţii capitale, capacităţii de plată scăzute a populaţiei, agenţilor economici şi instituţiilor bugetare. Această situaţie a dus la degradarea tehnică, înrăutăţirea calităţii serviciilor din sector şi falimentarea întreprinderilor de încălzire centralizată din majoritatea oraşelor mici, soldîndu-se cu sistarea funcţionării sistemelor pînă în 1999-2000. Într-o situaţie dificilă au nimerit şi instituţiile publice de menire socială, unele avînd sisteme de încălzire cu o vechime de 30-40 ani. Defecţiunile frecvente, pericolul unor avarii serioase, calitatea proastă a serviciilor şi cheltuielile exagerate pentru exploatare şi întreţinere demonstrau necesitatea reconstrucţiei sistemelor respective.

Astfel, în procesul pregătirii proiectului au fost identificate un şir de obiecte publice – şcoli, grădiniţe, spitale, etc. care aveau nevoie stringentă de implementarea unor măsuri de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei încălzirii. O mare parte a acestor obiecte aveau centrale termice cu cărbune sau foloseau reşouri electrice ori sobe în condiţiile sistării serviciilor de încălzire centralizată în oraşele respective. Unele instituţii nu funcţionau în perioada rece a anului. Condiţiile respective nu permiteau funcţionarea normală a instituţiilor şi creau riscuri semnificative pentru sănătatea personalului instituţiilor şi a copiilor, pacienţilor, etc.

În acest context, în procesul implementării componentei termice a Proiectului Energetic II au fost construite 28 centrale termice care alimentează 35 de instituţii publice şi un şir de blocuri locative. În cadrul Proiectului s-a efectuat reconstrucţia reţelelor termice exterioare spre clădirile instituţiilor, iar în unele clădiri au fost înlocuite sistemele interne de încălzire şi apă caldă. Suprafaţa totală încălzită de noile sisteme este de peste 700000 m2.

Sistemele funcţionează în mod automat, temperatura agentului termic se ajustează la temperatura aerului din exterior şi la necesităţile de încălzire şi apă caldă menajeră a instituţiilor. Cazanele instalate au parametri de eficienţă şi ecologici performanţi – o eficienţă de peste 92% şi un nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră şi substanţe nocive în atmosferă.

Este important să menţionăm că în prezent în cadrul Proiectului se implementarea in şir de activităţi la Spitalul Clinic Republican şi Institutul Oncologic – construcţia unor centrale cu cazane cu abur, reconstrucţia reţelelor termice exterioare, şi a sistemelor interne de încălzire şi apă caldă menajeră după principii noi şi implementarea punctelor termice pentru alimentarea eficientă de la sistemul centralizat de încălzire din or. Chişinău. Finalizarea acestor lucrări se preconizează pînă la începutul următorului sezon de încălzire.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus