Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.05.2007

FMI ar putea acorda Moldovei 33 mil. USD în cadrul mecanismului de finanţare pentru reducerea sărăciei şi creşterii economice (PRGF)

FMI ar putea acorda Moldovei 33 mil. USD în cadrul mecanismului de finanţare pentru reducerea sărăciei şi creşterii economice (PRGF)

Despre aceasta a comunicat marţi, în cadrul conferinţei de presă la Chişinău, şeful Misiunii FMI în Moldova Thomas Richardson. El a menţionat că misiunea şi autorităţile Moldovei au ajuns la un acord preliminar privind un nou Memorandum, ce va permite finalizarea celui de-a doua raport de evaluare a programului din cadrul mecanismului de finanţare pentru reducerea sărăciei şi creşterii eocnomice (PRGF). Acest document va fi examinat de către boardul FMI până la finele lunii unie 2007. Precum a menţionat Thomas Richardson, dacă totul va fi în regulă, atunci FMI va aproba alocarea celei de-a treia tranşă pentru Modova în cadrul PRGF în valoare de 33 mil. dolari SUA.

Potrivit lui Richardson, cel de-al treilea raport de evaluare al programului în cadrul mecanismului este preconizată pentru luna octombrie. În cazul unor rezultate pozitive a evaluărilor, va fi aprobată o nouă transă de 16,9 mil. dolari SUA. Şeful Misiunii FMI în Moldova a menţionat că acesta va fi o tranşă obişnuită a creditului, pe care findul s-a obligat să-şi acorde o dată la 6 luni. Până în prezent Moldova a obţinut de la FMI asistenţă în volum majorat pentru a putea depăşi consecinţele locurilor externe – majorarea preţurilor la gaze şi interdicţia livrărilor de vinuri în Rusia.

Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF) este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. La 5 mai, 2006, Consiliul Directorilor FMI a aprobat programul în baza PRGF pentru Moldova în valoare de circa 118,5 milioane dolari SUA, prima tranşă din care – circa 17 milioane de dolari SUA – a fost acordată Băncii Naţionale a Moldovei la mijlocul lui mai, 2006. La 15 decembrie 2006, Consiliul de Directori al FMI a aprobat o majorare a creditului până la circa 167 milioane de dolari SUA. A doua disbursare aprobată a constituit 48,2 milioane de dolari SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus