Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.05.2007

Ce alegem să serbăm pe 9 mai - Ziua Europei sau Ziua Victoriei?

"Se pare că Moldovei nu îi este uşor să scape de trecutul său sovietic, pentru că Ziua Europei se suprapune cu Ziua Victoriei celebrată cu foarte mult sârg de către unele din fostele republici sovietice, inclusiv în Moldova, de către partidul de guvernamânt.

Dar mai ales în Federaţia Rusă, ziua de 9 mai este un prilej, utilizat din plin, pentru reînvierea prestigiului imperiului sovietic. Cele două încărcături simbolice ale zilei de 9 mai sunt greu de alăturat. Pe de o parte, Ziua Europei se celebrează în prezent în toate cele 27 state membre ale UE. Foştii inamici stau la aceeaşi masă, după ce au înţeles să depăşească duşmăniile seculare şi au decis să se integreze într-o uniune al cărei scop iniţial era menţinerea păcii.

Pe de altă parte, sărbătorirea Zilei Victoriei asupra nazismului serveşte în ultimul timp ambiţiilor imperiale ale Rusiei, care în acest fel vrea să amintească că a ieşit învingătoare din al doilea Razboi Mondial şi că mai este o mare putere", se arată într-un articol, semnat de Ion Marandici şi publicat pe Europa.md

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus