Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.05.2007

Ziua Europei sau Ziua Victoriei?

În timp ce ieri, la Vilnius, în cadrul reuniunii şefilor de state din regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, preşedintele moldovean Vladimir Voronin încerca să convingă UE de necesitatea acordării unei şanse de integrare Republicii Moldova, colegii săi comunişti, care sunt majoritari în Legislativul de la Chişinău, s-au pronunţat împotriva adoptării unei declaraţii cu ocazia Zilei Europei.

Un deputat comunist a menţionat că „adoptarea unei astfel de declaraţii ar fi o ruşine, deoarece moldovenii sărbătoresc la 9 mai Ziua Victoriei şi nu Ziua Europei”. Cum se explică discursul pro-european şi acţiunile retrograde ale comuniştilor de la Chişinău?

Atât evenimentul de ieri din Parlament, cât şi alte situaţii similare anterioare demonstrează că între consilierii preşedintelui Voronin, care au viziuni pro-europene clare, şi un grup important de deputaţi comunişti, care nu se pot despărţi de principiile marxist-leniniste, există divergenţe serioase. Ultimii nu se pot dezlipi de grupul parlamentar majoritar, deoarece sunt şantajabili, majoritatea lor având un trecut dubios legat de spălarea banilor publici. Acest lucru îi permite deocamdată preşedintelui Voronin să-i menţină în subordine. Dar refuzul comuniştilor de a adopta o declaraţie simbolică cu ocazia Zilei Europei, într-o zi în care liderul comunist lipsea din ţară, demonstrează că această facţiune rivală, dirijată de la Moscova, poate aduce destule deservicii Republicii Moldova pe calea integrării europene. Ori, o eventuală declaraţie politică a Parlamentului de la Chişinău, cu ocazia Zilei Europei, ar fi fost un semnal pozitiv pentru partenerii europeni ai Republicii Moldova care au încă dubii în ceea ce priveşte conştientizarea de facto de către comuniştii moldoveni a fenomenului european.Prin gestul lor, comuniştii au respins ieri, de fapt, o iniţiativă comună a tuturor grupurilor parlamentare de opoziţie, care au venit în Parlament cu proiectul declaraţiei deja elaborat. Liderul social-liberal Oleg Serebrean a menţionat că necesitatea unei astfel de declaraţii se explică prin noua realitate geopolitică care are la bază aderarea României la UE în 2007:

„Fiind un prilej de edificare a Europei Unite, ziua de 9 mai, zi născută ca urmare a războiului al II-lea mondial, are în acest an pentru Republica Moldova un destin istoric dramatic şi o semnificaţie deosebită. Odată cu aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, Republica Moldova va deveni vecină directă a UE, ocazie prin care ne confirmăm ataşamentul ferm pentru instaurarea unei păci durabile, a stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea Uniunii extinse”.

În replică, deputatul comunist Victor Stepaniuc a menţionat că ziua de 9 mai, în Republica Moldova, are o altă semnificaţie:„Mie mi se pare că o declaraţie, în cinstea zilei de 9 mai ca Zi a Europei ar fi naivă pentru noi. Mie mi se pare că nu chiar în fiecare an noi trebuie să alcătuim grupuri de lucru şi să facem declaraţii referitor la Ziua Europei. Noi pe data de 9 mai avem o sărbătoare încă mai europeană... De  fapt, ea nu-i europeană. Ea este de nivel mondial şi noi nu îndrăznim să creăm grupuri de lucru şi să facem, de fapt, o comemorare, printr-o declaraţie a acestei zile”.

Iniţiativa adoptării unei declaraţii cu ocazia Zilei Europei a fost sprijinită şi de către deputaţii din grupul parlamentar centrist Alianţa „Moldova Noastră”, liderii căreia erau suspectaţi, înainte de scindare, de întreţinerea unor relaţii dubioase cu regimul separatist de la Tiraspol şi cu anumite structuri politice de la Moscova. Iată ce a declarat în legătură cu aceasta deputatul centrist Vitalia Pavlicenco:

„O astfel de declaraţie este oportună, pentru că dacă lucrurile ar merge strună şi nu ar avea nimeni îndoieli faţă de mesajul duplicirat al Partidului Comuniştilor, poate că într-adevăr nu ar fi fost cazul. Dar noi ştim că nu este tocmai aşa. Considerăm că sunt mult mai naiv şi chiar criminal comportamentul duplicitar al comuniştilor – pe de o parte dorinţa de a intra cu Lenin în Europa, iar pe de altă parte, de a merge la biserică”.De fapt, ieri comuniştii nici nu puteau venera Ziua Europei din simplul motiv că ei pregătise o altă declaraţie – una legată de trecutul sovietic. Aceasta a fost citită în Parlament de către deputatul comunist Dmitrii Prijmereanu, iar conţinutul ei arată cam în felul următor:

„În această luminoasă zi, când întreaga omenire marchează şi ziua marii victorii asupra fascismului, ne închinăm în faţa faptelor de eroism săvârşite de buneii şi taţii noştri, care au salvat Europa de urgia fascismului, în faţa eroismului şi perseverenţei tuturor participanţilor la coaliţia anti-hitleristă care au pus bazele unirii popoarelor continentului european în jurul valorilor comune ale civilizaţiei noastre”.Aşa stând lucrurile şi în anul curent, de 9 mai, în Republica Moldova tinerii vor sărbători Ziua Europei, iar cei vârstnici - Ziua Victoriei.

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu, Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus