Trimite e-mail | Printeaza
05.05.2007

Doar 5 ţări din spaţiul european nu au ratificat Convenţia Cadru de Control al Tutunului

Republica Moldova se află printre ultimele cinci ţări din spaţiul european ce au semnat Convenţia Cadru de Control al Tutunului, dar care nu au ratificat-o până la moment.

Convenţia Cadru de Control al Tutunului (CCCT) este cel mai important tratat internaţional, elaborat sub auspiciul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ca răspuns la globalizarea pandemiei tabagice. Convenţia conţine 38 de articole, care se referă la: protecţia împotriva expunerii la fumul de ţigară; reglementarea conţinutului produselor din tutun; ambalarea şi etichetarea produselor de tutungerie; informarea şi conştientizarea publicului; publicitatea legată de produsele de tutungerie; comerţul ilicit cu produse din tutun; vânzarea către şi de către minori; protecţia mediului şi a sănătăţii publice etc.

Prin semnarea Convenţiei Cadru statele afirmă că sunt de-acord cu prevederile stipulate în acel document, iar prin ratificare demonstrează că sunt gata să-şi asume şi anumite responsabilităţi legate de implementarea activităţilor de control al tutunului la nivelul ţării.

Convenţia Cadru de Control al Tutunului a fost adoptată de către Forumul Mondial al Sănătăţii la 21 mai 2003 şi a fost deschisă pentru semnare pentru toate statele lumii până la 29 iunie 2004. Convenţia a intrat în vigoare la 90 de zile de la ratificarea acesteia de către primele 40 de ţări.

Ţările care doresc să devină parte a CCCT pot face acest lucru prin aderare, un proces constând dintr-o singură etapă şi fiind echivalent cu o ratificare.

Printre cele cinci ţări din spaţiul european ce au semnat, dar nu au ratificat Convenţia Cadru de Control al Tutunului se numără: Elveţia, Croaţia, Italia, Republica Cehă şi Republica Moldova.

 

Informaţie pregătită de Victoria Tatarudirector de programe sociale,

Campania naţională de sensibilizare a opiniei publiceprivind controlul tutunului în Republica Moldova

Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială din Moldova (CAPTES)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus