Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-05-04/519-519.html
Data: May 4, 2007 (01:44)

De Ziua Europei, Chişinăul va fi o capitală europeană

Pentru prima dată în Republica Moldova, anul acesta, la 8 mai, va fi celebrată oficial Ziua Europei prin organizarea mai multor evenimente dedicate publicului larg.

Teatrul Licurici din Chişinău va găzdui anul acesta, pe 8 mai, prima celebrare a Zilei Europei în Republica Moldova, în cadrul Galei “Mesaj pentru Europa” organizată de către Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova.

În perspectiva acestui eveniment, Delegaţia Comisiei Europene în Moldova a demarat, încă de la începutul acestui an, o serie de competiţii cultural-sportive, derulate sub egida „Mesaj pentru Europa”, cu implicarea tinerilor din şcolile şi liceele Chişinăului. Astfel,  începând cu luna februarie, s-a dat startul concursului lucrărilor de pictură cu tema păcii, democraţiei, libertăţii, la care au participat elevii claselor a V – XII de la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”, iar din martie – concursului de eseuri „Mesaj pentru Europa”, cu participarea elevilor din clasele VIII – IX ale şcolilor din capitală. Chiar în preajma Zilei Europei, pe 5 mai 2007, un concurs sportiv „Cupa Europeană la Volei”, cu participarea elevilor din şcolile municipiului, va fi organizat cu suportul Federaţiei de Volei din Moldova la Complexul Sportiv „Speranţa”.

Un Juriu, format din reprezentanţi ai Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova, cadre didactice, personalităţi culturale şi sportive din Moldova, va desemna câştigătorii competiţiilor de pictură şi eseuri în derulare. Preşedintele de Onoare al Juriului este Excelenta Sa, Dl Cesare De Montis, Ambasador, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova.

Câştigătorii concursurilor şi ai competiţiei sportive vor fi premiaţi în cadrul Galei „Mesaj pentru Europa”, ce se va desfăşura pe 8 mai la Teatrul „Licurici” din capitală. Tot aici va fi inaugurată expoziţia de pictură cu acelaşi generic, care va întruni cele mai bune lucrări ale elevilor Liceului Republican de Arte Plastice şi va rămâne deschisă publicului şi oaspeţilor săi între 8-14 mai.

“Ne dorim o apropiere şi mai mare între Moldova şi Uniunea Europeană. În acest sens, sperăm ca cetăţenii Moldovei să devină mai prosperi şi mai siguri pe ziua de mâine. Şi mai dorim mult să ne cunoaştem reciproc mai bine, să aflăm cît mai multe unii despre alţii. Din aceste considerente, anul acesta, la 8 mai, vom celebra Ziua Europei şi în Moldova, prin lansarea mai multor evenimente la care vă invităm să contribuiţi cu prezenţa, întru fructificarea cu succes a acestei iniţiative”, a spus Excelenta Sa, Domnul Cesare De Montis, Ambasador, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova.

Ziua Europei marchează primul pas realizat în 1950 către crearea Uniunii Europene de astăzi şi este celebrată în fiecare an pe 9 mai în cele 27 de state europene şi în multe alte state ale lumii. Celebrarea ei în Republica Moldova este un simbol pentru valorificarea eforturilor comune ale UE şi Moldova în scopul promovării valorilor comune şi dezvoltării relaţiilor de cooperare şi integrare economică.

Biroul Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova a fost inaugurat în octombrie 2005. Delegaţia are statut de misiune diplomatică şi reprezintă oficial Comisia Europeana în Republica Moldova. Vă invităm să consultaţi mai multe informaţii despre Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova pe site-ul www.delmda.ec.europa.eu.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi BDR Associates, persoană de contact Svetlana Japalau, Project Executive Officer, Tel: 21 41 56 sau bdr.office@mdl.net.