Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.05.2007

Ziua Europei va fi marcată la Chişinău la 8 mai

Ziua Europei  va fi marcată la Chişinău la 8 mai

În anul curent, pentru prima dată în Moldova, va fi celebrată oficial Ziua Europei, prin marcarea mai multor evenimente, dedicate societăţii civile. În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate joi, 3 mai,  şeful direcţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova Paolo Berizzi a declarat că iniţiaitva marcării Zilei Europei în Moldova aparţine Comisiei Europene. Potrivit lui, deşi alte ţări sărbătoresc această zi la 9 mai, în Moldova a fost decis ca Ziua Europei dă fie marcată la 8 mai, deoarece ziua de 9 mai este instituită de către oficialităţile moldovene drept Ziua Biruinţei. El a menţionat că anul trecut de Ziua Europei la Chişinău a fost organizată doar o recepţie oficială, însă în anul curent Comisia Europeană a alocat un buget de 12 mii euro pentru desfăşurarea diferitor activităţi, dedicate Zilei Europei. Oficialul European a spus că manifestaţile sunt dedicate societăţii civile şi au drept scop apropierea oamenilor simpli, în special a tinerilor, de valorile europene. Potrivit lui, Comisia Europeană alocă bani Guvernului Moldovei, fapt ce nu este resimţit direct de către cetăţenii Moldovei, iar prin acţiunilor dedicate Zilei Europei, aceştia ar putea simţi că Uniunea Europeană poate face ceva şi pentru ei.

Referitor la agenda evenimentelor, organizate de Comisia Europeană, Paolo Berizzi  a spus că Delegaţia Comisiei Europene a demarat încă la începutul anului o serie de competiţii cultural-sportive sub deviza  “Mesaj pentru Europa”. Astfel, în luna februarie a demarat concursul lucrărilor de pictură pe tema opcii, democraţiei şi a libertăţii, la care au participat elevi ai claselor V-XII de la Liceul Republican de Arte Plastice “Igor Vieru” din Chişinău. În luna martie a demarat concursul de eseuri pe tema “Mesaj pentru Europa”, cu participarea elevilor calselor VII-IX ale şcolilor din capitală. Iar în ajunul Zilei Europei, la 5 mai se va desfăşura “Cupa Europeană la Volei“, cu participarea şcolilor din municipiu şi cu sprijinul Federaţiei de Volei din Moldova. Competiţia va avea loc la compexul sportiv “Speranţa”. Un juriu format din cadre didactice, personalităţi culturale şi sportive  din Moldova, va desemna câştigătorii concursurilor  de pictură şi eseuri şi a cupei de volei. Preşedintele de onoare al juriului va fi şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova Cezare de Montis. Rezultatele competiţiilor vor fi anunţate în cadrul unei ceremonii festive, care se va desfăşura la 8 mai la teatrul “Licurici” din Chişinău.

Totodată, la 4 mai va fi distribuit un supliment de ziar “Europa la tine acasă”. Suplimentul va fi distribuit împreună cu ziarele republicane şi raionale. Prima ediţie a suplimentului conţine un mesaj al lui Cesare de Montis cu ocazia Zilei Europei, informaţia despre activităţile organizate de către Delegaţia CE în Moldova cu această ocazie, informaţie despre instiuţiile europene, drapelul UE, semnficaţia aniversării UE, despre moneda unică şi inforomaţie succintă despre cele 27 de ţări membre ale UE.     Ziua Europei marcată în ţările UE  la 9 mai, semnifică aniversarea de la elaborarea de către ministrul de Externe al Franţei Robert Schuman a unui plan de cooperare. La 25 martie 2007, UE a celebrat 50 de ani de la fondarea UE de către 6 ţări: Belgia, Franţa, Grmania, Italia, Luxembourg şi Olanda, acestea semnând tratatul de la Roma. Biroul Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova a fost inaugurat în octombrie 2005. Delegaţia  are statut de misiune diplomatică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus