Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.05.2007

Transnistria prezinta pretenţii fata de proprietate Rusiei

Transnistria prezinta pretenţii fata de proprietate Rusiei

Autoritatile transnistrene au deschis cercetari fata de activitatea investitorilor straini in regiune. Zeci de proprietari fara resedinta in regiune nu au respectat obligatiile investitionale, autoritatile transnistrene anuntand ca ar putea confisca proprietatile lor prin judecata.

Cel putin 27 intreprinderi privatizate intre 2003 si 2005 au incalcat obligatiile lor investitionale, a relatat mass-media transnistreana referindu-se la dosarele procuraturii. In Transnistria, campania contra investitorilor injusti este in plina actiune.

Insa anume businessmanii rusi au cumparat cele mai bune proprietati locale, inclusiv Centrala Electrica Moldoveneasca, Uzina Metalurgica de la Rabnita, Fabrica de Vinuri Buchet, in perioada privatizarii masiva de cativa ani in urma. Printr-o stranie coincidenta, cercetarile actuale a procuraturii transnistrene sunt duse in timpul in care relatiile dintre Rusia si regiunea separatista a Moldovei este incerta.

Pretentiile financiare pe care o au burocratii transnistreni facute publice cel mai probabil ca vor afecta pe antreprenorii rusi. Sursele apropiate conducerii transnistrene sustin ca 80% din proprietatile regiunii au fost privatizate de rusi sau au o portiune din capital rus.

Printre intreprinderi, a caror investitii au iritat Tiraspolul sunt Centrala Electrica Moldoveneasca (100% detinute de Inter RAO UES a Rusiei), Moldovcable (100% detinute de Sevkabel a Rusiei), Fabrica de Incaltaminte de la Tighina (100% detinute de Moscow Green) si altele. Investitorii numiti de procurorii transnistreni risca sa fie dusi in judecata si anularea contractelor de vanzare-cumparare.

Sursa: Kommersant, traducere de Val Popovici

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus