Trimite e-mail | Printeaza
Externe
02.05.2007

Estonia propune Uniunii Europene să introducă sancţiuni împotriva Rusiei

Estonia propune Uniunii Europene să introducă sancţiuni împotriva Rusiei

Acţiunile coordonate ale Rusiei împotriva Estoniei înrăutăţesc relaţiile Moscovei cu UE, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Estoniei Urmas Paet, transmite agenţia "Interfax".

"Atacurile împotriva Estoniei poartă caracter virtual, psohologic şi real", a spus şeful diplomaţiei estoniene, menţiionând că a fost stabilit că atacurile de hacker împotriva instituţiilor guvernamentale al Estoniei au parvenit de la adresele unor persoane concrete din Rusia. De asemenea, au fost depistate legături ale administraţiei prezidenţiale a Rusiei în aceste atacuri.

Ministrul estonian a menţionat că "atacând Estonia, Rusia atacă Uniunea Europeană".

Urmas Paet a declarat că va prezenta, joi, 3 mai,  guvernului de la Tallinn un pachet de propuneri prividn reacţia UE la acţiunile Rusiei, ce conţin şi unele măsuri concrete pe care le-ar putea adopta UE faţă de Rusia. În special, Paet propune introducerea diferitor sancţiuni împotriva Rusiei, precum şi amânarea summit-ului UE- Rusia.

Totodată, ministrul de externe estonian a cerut autorităţilor ruse sc normalizeze siutaţia în jurul oficiului consular al ambasadei Estoniei la Moscova, care este pichetat de câteva zile de către reprezentanţi ai ONG din Rusia "Naşi" şi "Mestnîe". Urmas Paet a declarat că aceste acţiuni constituie o ingerinţă în afacerile interne ale Estoniei. Şeful diplomaţiei estoniene a spus că în cazul în care până miercuri, 2 mai, la ora 9, pichetul de lângă consulatul estonian nu va fi înlăturat, atunci ambasada Estoniei la Moscova va sista acordarea serviciilor consulare cetăţenilor ruşi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus