Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-05-02/477-477.html
Data: May 2, 2007 (00:58)

Întreprinderile ruse ar putea institui un boikot la importul produselor alimentare din Estonia

Potrivit publicaţiei "Vzglead", businessul din Rusia este solidar cu poziţia diplomaţilor ruşi, care şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu reamplasarea monumentului ostaşilor ruşi din centrul oraşului Tallinn la complexul memorial, care va fi dat în exploatare în luna iunie curent. Decizia autorităţilor estoniene de reamplasare a monumentului ostaşilor ruşi a fost motivată prin faptul că acest monument trezeşte sentimente neunivoce. Deschiderea ofiială a monumentului va avea loc la 8 mai, la manifestaţie fiind invitate personalităţi oficiale din ţările coaliţiei antihitleriste. Rusia deocamdată nu a fost invitată oficial la acest eveniment.

Anterior, vicepremierul rus Serghei Ivanov şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu importul producţiei lactate din Estonia, iar deputaţii din Duma rusă au propus guvernului rus să rupă relaţiile diplomatice cu această ţară baltică. Conducătorul întreprinderii "Rospotrebnadzor" Ghennadi Onişcenko a declarat deja că produsele din Estonia vor fi suspue unul control riguros al calităţii în securităţii. Anterior, Rusia a interzis importul producţiei alcoolice din Moldova şi Georgia şi a cărnii din Polonia. În ianuarie 2007 Rusia a reluat importul de şproturi din Letonia, care a fost sistat în toamna anului 2006.

Estonia exportă în Rusia în special carne de porc, produse lactate şi de mare. Volumul comerţului Estoniei cu Rusia în 2006 a constituit 1,5 mlrd. euro. Cota exportului estonian în Rusia constituie 8,8% din volumul total al exportului.