Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.05.2007

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat urmează să elaboreze până la 10 mai 2007 mărci comerciale de stat pentru apele minerale şi băuturile nealcoolice

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat urmează să elaboreze până la 10 mai 2007 mărci comerciale de stat pentru apele minerale şi băuturile nealcoolice

Potrivit unei decizii de Guvern, adoptate săptănâna trecută, pe sticlele de apă minerală şi băuturi nealcoolice produse în Moldova sau importate, vor fi aplicate mărci comerciale de stat, în scopul excluderii comercializării produselor contrafăcute. Preţul mărcilor încă nu este cunoscut, acestea urmând a fi elaborate de către IFPS. De asemenea, Guvernul a pus în sarcina Ministerului Dezvoltării Informaţionale să elaboreze, la comanda Inspectoratului Fiscal Pincipal de Stat şi Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, sistemului informaţional automatizat „Registrul de stat al apelor minerale naturale, potabile şi băuturilor nealcoolice îmbuteliate”, ce va utiliza marca comercială de stat. Registrul urmează a fi elaborat până la 25 mai curent.

Hotărârea Guvernului prevede că pentru apele minerale şi băuturile nealcoolice de import marca de stat va fi aplicată de la 1 iunie 2007, iar pentru cele autohtone - de la 1 noiembrie 2007.Totodaăt, Centrul Naţional de Medicină Preventivă, lunar, în termen de pînă la data de 1 a fiecărei luni prezintă IFPS şi Serviciului Vamal lista agenţilor economici, care dispun de licenţele corespunzătoare, în forma stabilită de părţi. IFPS va asigura la eliberarea mărcilor întroducerea datelor privind eliberarea acestora pe site-ul www.apemoldova.org pentru fiecare agent economic, iar Centrul Naţional de Medicină Preventivă va asigura întroducerea pe site-ul www.apemoldova.org a datelor privind certificatele igienice şi protocoalele de cercetări privind apele îmbuteliate şi băuturile nealcoolice.

În cadrul şedinţei Givernuli a fost menţionat că din cele 66 de întreprinderi din Republica Moldova, care îmbuteliază ape minerale şi băuturi nealcoolice, doar 5 şi-au conformat activitatea şi producţia standardelor europene.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 22 denumiri de ape minerale naturale (dintre care se îmbuteliază 12) şi 21 denumiri de ape minerale curative de masă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus