Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.04.2007

Seful NATO a decis sa anunte ca Summit-ul din 2008 va fi gazduit de Bucuresti

Seful NATO a decis sa anunte ca Summit-ul din 2008 va fi gazduit de Bucuresti

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Schefer, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Bucurestiul va fi gazda summit-ului NATO din 2008. Jaap de Hoop Schefer a facut acest anunt cu ocazia reuniunii informale a ministrilor de Externe din tarile membre, contrazicand astfel informatiile venite din surse oficiale, potrivit carora conducerea NATO urma sa amane anuntul oficial pana in septembrie, din cauza situatiei politice din Romania. Anuntul lui de Hoop Schefer este un raspuns la declaratiile de intimidare ale lui Vladimir Putin si Serghei Lavrov, care acuzau expansiunea NATO catre Europa de Est.

 

Ce a grabit anuntul

 

Amanarea pana in toamna a anuntului privind locul de desfasurare a summitului NATO 2008 erau, joi seara, o certitudine. Si HotNews.ro a prezentat aceste informatii, bazate pe declaratii convergente din partea unor inalti oficiali romani. Informatia fusese publicata, aproape concomitent, de saptamanalul britanic The Economist.

Tot joi, liderul de la Kremlin a avut o iesire foarte dura la adresa SUA si a aliatilor sai din NATO. Putin a anuntat, in discursul sau anual, ca Rusia ia in calcul retragerea din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa - un tratat semnat inca din 1990. Ce acuza Putin?Influenta tot mai mare a SUA in Europa Centrala si de Est, materializata prin amplasarea de baze militare, radare si scuturi anti-racheta in Romania, Bulgaria, Polonia si Cehia.

 

Potrivit agentiei germane de presa DPA, anuntul lui Putin a fost o surpriza uriasa pentru participantii la summit-ul informal de la Oslo, o intalnire dominata de replicile dure ale Rusiei.

Si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a facut declaratii dure in timpul Consiliului NATO-Rusia, desfasurat la Oslo. Lavrov a reiterat opiniile lui Putin, pe care Consoleezza Rice incercase in zadar sa le spulbere.

In aceste conditii, NATO a decis, ca raspuns, sa anunte imediat Bucurestiul drept gazda a summit-ului din 2008. Potrivit unor inalte surse diplomatice, semnificatia anuntului este aceea ca NATO a dat un semnal de solidaritate cu statele est-europene si a raspuns prompt presiunilor Rusiei.

Mai mult, alegerea Romaniei (tara aflata in estul Europei) drept gazda, in detrimentul Portugaliei - tara cu care am fost in competitie - a intarit semnalul amintit.

 

Bucuresti 2008 - un summit istoric

 

Va fi pentru prima data cand Romania va gazdui un summit al NATO, organizatie la care a aderat in 2004.

Contracandidata Romaniei pentru organizarea intalnirii de anul viitor a fost Portugalia, miza summit-ului fiind una uriasa: anul viitor este asteptat anuntul oficial privind intrarea in NATO a altor trei tari - Albania, Macedonia si Croatia.

 

Ce este Tratatul Fortelor Conventionale

 

Conventional Armed Forces Treaty a fost semnat in 1989 si prevedea limite stricte in privinta armamentului conventional. In 1999, Tratatul a fost actualizat.Principala diferenta fata de cel vechi este acea ca limitele acordate NATO si statelor semnatare ale Pactului de la Varsovia au fost inlocuite cu unele teritoriale. Tratatul adaptat va intra in vigoare atunci cand toate cele 30 de state membre vor ratifica intelegerea.Pana in prezent, numai Belarus, Kazahstan, Rusia si Ucraina l-au semnat. Statele mebre NATO conditioneaza ratificarea tratatului de indeplinirea angajamentelor luate de Rusia la summit-ul OSCE din 1999 de la Istanbul, de a-si retrage trupele din Georgia si Moldova.Rusia a criticat vehement aceste conditii, pe care le considera artificiale si a ridicat in mai multe randuri semne de intrebare referitoare la relevanta Tratatului atata timp cat statele membre NATO nu l-au semnat.

 

HotNews.ro 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus