Trimite e-mail | Printeaza
27.04.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Ieri, la Praga, s-a desfăşurat o amplă acţiune de prezentare a Republicii Moldova, prilejuită de lansarea oficială a activităţii primei ambasade a ţării noastre în capitala Republicii Cehe. Scopul acesteia a fost de a informa cercurile politice şi de afaceri, diplomaţii cehi şi străini, oamenii de ştiinţă şi cultură, opinia publică din această ţară despre situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova, despre priorităţile autorităţilor moldoveneşti pe plan intern şi extern, precum şi despre posibilităţile de dezvoltare a schimburilor economico-comerciale şi culturale dintre Republica Moldova şi Republica Cehă. 

Manifestarea a debutat cu o conferinţă de presă, în cadrul căreia Valerian Cristea, primul ambasador al Republicii Moldova cu sediul la Praga, a răspuns la numeroasele întrebări ale celor cca 50 de jurnalişti, reprezentând presa scrisă şi mijloacele electronice de informare în masă din această ţară. 

Întâlnirea cu mass media cehă a fost urmată de o recepţie. În alocuţiunea rostită la deschiderea acesteia, ambasadorul Valerian Cristea a calificat decizia autorităţilor moldoveneşti de a deschide noua misiune diplomatică drept expresie a voinţei de a intensifica dialogul politic, de a promova investiţiile şi comerţul dintre cele două ţări, de a dezvolta cooperarea moldo-cehă în toate domeniile de interes comun. O atenţie specială a fost acordată recentelor iniţiative ale Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul economic. A fost reiterată dorinţa fermă a Republicii Moldova de a prelua activ experienţa cehă de integrare în Uniunea Europeană. De asemenea, au fost evidenţiate principalele sarcini ale noii misiuni diplomatice, reieşind din obiectivele prioritare ale ţării în materie de politică internă şi externă, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea drepturilor cetăţenilor noştri aflaţi pe teritoriul ceh.

În intervenţiile lor reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Praga, ai autorităţilor şi cercurilor de afaceri cehe au menţionat importanţa creării noii misiuni diplomatice pentru promovarea imaginii şi intereselor Republicii Moldova. Voitech Filip, Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe a exprimat disponibilitatea ţării sale de a oferi sprijin Republicii Moldova în implementarea reformelor şi de a coopera în vederea dezvoltării în continuare a relaţiilor moldo-cehe. De menţionat participarea la eveniment a mai multor reprezentanţi ai autorităţilor centrale cehe, printre care Cyril Svoboda, Ministru, Preşedintele Consiliului Legislativ al Guvernului Republicii Cehe şi fost ministru al Afacerilor Externe al Republicii Cehe.  

Pe parcursul manifestării au fost proiectate filme documentare despre ţara noastră, a avut loc o degustaţie de vinuri moldoveneşti, oferite de cei mai renumiţi producători din ţară. Graţie evoluării cunoscutului naist Constantin Moscovici, participanţii la manifestare au avut posibilitatea de a aprecia şi frumuseţea muzicii noastre. Costumul popular moldovenesc a fost prezentat de către un grup de studenţi moldoveni de la mai multe univesităţi din Republica Cehă, antrenaţi şi ei în activităţile de promovare a imagini ţării.

La manifestarea prilejuită de lansarea oficială a activităţii Ambasadei Republicii Moldova la Praga au luat partea, de asemenea, numeroşi compatrioţi, printre care funcţionari, oameni de afaceri, artişti, stabiliţi cu traiul pe teritoriul Republicii Cehe.   

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus