Trimite e-mail | Printeaza
27.04.2007

Serviciul de presă al MAEIE

În perioada 26-27 aprilie curent, la Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a funcţionarilor consulari ai Misiunilor diplomatice ale statelor UE, precum şi a Croaţiei, Turciei, Serbiei, Muntenegru, Canadei şi SUA, acreditate în Republica Moldova. Aceasta a constituit o continuare a acţiunilor MAEIE din 2006, în vederea aprofundării relaţiilor de conlucrare cu toate Serviciile consulare ale Misiunilor diplomatice, acreditate în Republica Moldova, cu sediul la Chişinău, Bucureşti, Budapesta şi Kiev.

La şedinţă au participat 33 diplomaţi străini care au fost salutaţi de către dl Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Totodată, la organizarea şi desfăşurarea evenimentului au participat reprezentanţi ai MAEIE, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Informaţionale şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Subiectele principale ale discuţiilor au constituit: procedura de obţinere a vizelor de către cetăţenii Republicii Moldova şi posibilităţile de simplificare treptată a acesteia pe viitor; aplicarea apostilei pe documentele solicitate de secţiile consulare ale Ambasadelor străine pentru perfectarea vizelor de intrare; identificarea posibilităţilor de angajare legală a cetăţenilor moldoveni în câmpul muncii în străinătate; rezultatele eforturilor comune depuse pentru deschiderea Centrului Comun pentru Eliberarea Vizelor, planurile de viitor a funcţionării şi extinderii proiectului respectiv.

În acelaşi timp, pe parcursul discuţiilor, oaspeţilor li s-a făcut o prezentare detaliată a acţiunilor concrete ale statului nostru în vederea securizării frontierei de stat, securizării documentelor de identitate, actelor de stare civilă, actelor notariale, combaterii traficului de fiinţe umane, eficientizării gestionării fluxurilor migraţionale în şi din Republica Moldova.

De asemenea, şedinţa de lucru, prima de acest fel organizată de MAEIE la Chişinău,  a oferit posibilitatea stabilirii unei colaborări strânse şi efective în materie consulară, cît şi a schimbului de experienţă şi coordonării diferitor subiecte ce ţin de protejarea intereselor cetăţenilor tuturor statelor participante.

Serviciul de presă al MAEIE27 aprilie 20007

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus