Trimite e-mail | Printeaza
Externe
26.04.2007

Inghet in relatiile SUA-Rusia, dupa ce Kremlinul a amenintat cu retragerea din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa

Inghet in relatiile SUA-Rusia, dupa ce Kremlinul a amenintat cu retragerea din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa

Schimb de replici acide intre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si oficialii NATO, reuniti in perioada 26-27 aprilie, la Oslo. Liderul de la Kremlin a propus joi, in discursul despre starea natiunii, un moratoriu in ceea ce priveste Tratatului Fortelor Conventionale din Europa semnat in 1990. Putin sustine ca prin instalarea sistemului anti-racheta in Polonia si Cehia, statele membre NATO ignora acest pact, nu l-au ratificat si nu au respectat clauzele sale. In replica, Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a declarat acid ca Rusia nu are motive de ingrijorare."Statele membre NATO construiesc baze la frontierele noastre si chiar intentioneaza sa instaleze elemente antiracheta in Polonia si Cehia. In asemenea conditii, consider ca este necesam sa declaram un moratoriu implementarii de catre Rusia a prevederilor acestui tratat pana cand toate statele membre NATO vor respecta prevederile acestuia", a declarat Putin.

"Propun discutarea acestei probleme la Consiliul NATO-Rusia si, in cazul in care nu se vor inregistra progrese la negocieri, chiar suspendarea obligatiilor care decurg din Tratat", a continuat liderul rus.

Rusia a amenintat de mai multe ori ca se va retrage din acest tratat din cauza apropierii de frontierele sale a prezentei militare americane, ilustrata cu precadere de proiectul de desfasurare a scutului antiracheta in Europa.

NATO cere explicatii

In replica, Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a declarat ca Rusia nu are motiv de ingrijorare, mai ales ca scutul antiracheta este ineficient in fata "giganticului" arsenal rus.

"Ideea ca zece interceptoare si cateva radare din estul Europei vor ameninta sistemul sovietic de disuasiune este pur si simplu hilara si toata lumea stie acest lucru", a precizat Rice.

"Rusii au mii de focoase. Este pur si simplu ridicol ca ai putea in vreun fel sa opresti forta strategica de disuasiune a Rusiei cu cateva interceptoare", a precizat oficialul american.

De asemenea, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut explicatii Rusiei pentru suspendarea obligatiilor care decurg din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa, relateaza Reuters.

"Ma astept ca ministrul de Externe, Serghei Lavrov, sa explice afirmatiile presedintelui Vladimir Putin", a declarat Hoop Scheffer in cursul unei conferinte de presa.

Hoop Scheffer a precizat ca membrii Aliantei Nord-Atlantice vor ratifica o versiune modificata a Tratatului atunci cand Rusia isi va indeplini angajamentele. NATO a cerut Moscovei de nenumarate ori sa isi retraga trupele din Republica Moldova si Georgia.

Tratatului Fortelor Conventionale din Europa dateaza din 1990 si are ca scop limitarea desfasurarii armelor conventionale de catre NATO si Pactul de la Varsovia. Dupa caderea regimului sovietic in 1991, Tratatul a fost modificat in 1999, fiind adaptat la noile conditii istorice.

Sursa: HotNews.ro,

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus