Trimite e-mail | Printeaza
24.04.2007

Serviciul de presă al MAEIE

La 24 aprilie, Viceprim-ministrul Andrei Stratan, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu delegaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării al Spaniei – ţară care deţine Preşedinţia-în-Exerciţiu a OSCE. Delegaţia se află în Republica Moldova într-o vizită de documentare de două zile. 

În cadrul discuţiei, părţile au efectuat un amplu schimb de opinii privind cooperarea Republicii Moldova cu OSCE, în particular, prin prisma eforturilor de soluţionare definitivă a problemei transnistrene.  Şeful diplomaţiei moldoveneşti a informat interlocutorii săi despre situaţia actuală în procesul de reglementare, evidenţiind necesitatea relansării cât mai curând posibile a negocierilor în formatul „5+2”.  De asemenea, părţile au apreciat înalt activitatea desfăşurată de Misiunea OSCE în Republica Moldova.

Şeful delegaţiei spaniole, Ambasadorul José María Pons Irazábal, a exprimat sprijinul preşedinţiei spaniole pentru eforturile autorităţilor moldoveneşti în procesul identificării soluţiei pentru conflict. A fost subliniat că, în abordarea sa faţă de soluţionarea conflictului transnistrean, Preşedinţia spaniolă a OSCE se conduce de principiile respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi consolidării securităţii regionale. 

În cursul întrevederii, Vicepremierul Andrei Stratan a evidenţiat disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a-l găzdui, în viitorul cel mai apropiat, pe Ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării al Spaniei, în calitatea sa de Preşedinte în Exerciţiu al OSCE.

În altă ordine de idei, şeful diplomaţiei moldoveneşti a informat delegaţia spaniolă despre mersul implementării Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, plasând accentul pe necesitatea avansării dialogului dintre Moldova şi UE pe făgaşul consolidării relaţiilor contractuale. Ambasadorul Pons Irazábal a asigurat partea moldovenească de sprijinul plenar pe care ţara sa este gata să-l acorde Republicii Moldova în acest sens. 

Serviciul de presă al MAEIE

24 aprilie 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus