Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2007

Parlamentul Moldovei va desfăşura în iunie două şedinţe speciale, dedicate reglementării conflictului transnistrean

Parlamentul Moldovei va desfăşura în iunie două şedinţe speciale, dedicate reglementării conflictului transnistrean
Despre aceasta a declarat, vineri, 20 aprilie, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. El a răspuns astfel la propunerea deputatului Vitalia Pavlicenco de a-l audia pe ministrul Reintegrării Vasile Şova privind situaţia actuală a îndeplinirii documentelor, adoptate de către Parlament la 10 iunie 2005. Aceste documente stebilesc principiile de reglementare a conflictului transnistrean prin menţinerea integrităţii Moldovei, precum şi evacuarea completă de către Rusia a trupelor până la finele anului 2006.

Lupu a spus că Biroul parmanent al Parlamentului a examinat această propunere şi că, în cadrul a două şedinţe din luna iunie curent, fiecare comisie parlamentară va prezenta un raport pe marginea acestui subiect, iar deputaţii vor avea posibilitatea să-şi expună opiniile.

În ultimul timp, la Chişinău, se discută activ faptul că preşedintele Moldovei Vladimir Voronin a solicitat liderilor de partide să examineze noile propuneri ruseşti de soluţionare a conflictului transnistrean.

Este vorba despre semnarea unei declaraţii politice comune de către preşedintele Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov; dizolvarea Parlamentului şi a sovietului suprem de la Tiraspol; desfăşurarea alegerilor anticipate la finele anului curent cu rezervarea a 18-19 locuri (din cele 101) pentru reprezentanţii Transnistriei; oferirea locurilor în Guvernul Moldovei pentru reprezentanţii Transnistriei; garantarea de către Moldova a statutului de neutralitate pe viitor; menţinerea trupelor ruseşti în Moldova pentru cel puţin 2-3 ani cu transformarea ulterioară a misiunii de pacificare în misiune internaţională sub mandatul OSCE.

De menţionat, că, într-un interviu acordat recent publicaţiei ruse “Novîe Izvestia”, Vladimir Voronin a declarat că “acum au apărut perspective reale pentru reintegrare, deoarece toţi factorii şi motivele apariţiei separatismului au fost stabilite”.

Totodată, vineri, la 20 aprilie, la MAE Rusiei au avut loc consultări de lucru privind problematica transnistreană. Participanţii au acordat o atenţie sporită examinării situaţiei actuale din regiune şi schimbului de opinii privind perspectivele reluării procesului de negocieri cu participarea reprezentanţilor Republicii Moldova şi Transnistriei, ai mediatorilor din partea Rusiei, Ucrainei şi OSCE, precum şi ai observatorilor din SUA şi UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus